Rekordní hospodářský výsledek: 3,4 miliardy korun za 6 měsíců

Státní podnik Lesy ČR i nadále pokračuje v úspěšném trendu hospodaření. Průběžný hospodářský výsledek za první pololetí letošního roku dosáhl výše 3,4 miliardy Kč, což představuje téměř dvojnásobný nárůst hrubého zisku v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Stalo se tak i přesto, že ČSÚ z dosud zcela nevyjasněných příčin nevydal pro 1. čtvrtletí index cen v lesnictví. HV by tak byl ještě lepší. Lesy ČR dosáhly rekordního HV přesto, že od ledna letošního roku nesou zvýšené náklady v důsledku transformace Zemědělské vodohospodářské správy, kdy do působnosti Lesů ČR přešla správa dalších 14 000 km drobných vodních toků a bystřin a část jejích zaměstnanců. Veškeré náklady na péči o svěřené vodní toky, likvidaci škod po povodních a větrných kalamitách či prevenci v boji proti kůrovci hradí státní podnik z vlastních zdrojů.

„Hospodářský výsledek za první pololetí 2011 je vyšší než výsledek za celý loňský rok, který byl  i tak v celé historii podniku rekordní. Díky správně nastaveným parametrům tendrů na lesnické práce pro letošní rok se nám podařilo dosáhnout výrazného nárůstu zpeněžení dřeva. Těžba dřeva přitom zůstala na srovnatelné úrovni s minulými roky. Průběžné hospodářské výsledky tak dokazují správnost zvolené koncepce hospodaření ve státních lesích. říká generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

V historii Lesů ČR nejtransparentnější tendry prokázaly, že pokud státní podnik spravedlivě soutěží cenu dříví, je schopen dosahovat o řády lepších hospodářských výsledků. Vzhledem k tomu, že klíčové parametry jsou v právě probíhajících tendrech na lesnické práce pro období od roku 2012 zachovány, lze obdobné výsledky očekávat i v dalších letech. Úspěšný průběh letošních tendrů je jasným důkazem, že současný model hospodaření Lesů ČR je nastaven správně a plně v souladu s tržními podmínkami. „Kvalitní hospodářské výsledky, kterých podnik v současné době dosahuje, by se měly stát pro firmu typu Lesy ČR standardem a jakousi novou normou. Podnik na to potenciál rozhodně má,“ podotýká Svatopluk Sýkora.

Vysokému potenciálu podniku odpovídá i struktura hospodářského výsledku. „Více než 91 % hrubého zisku za první pololetí letošního roku, 3,1 miliardy korun, je totiž tvořeno hlavní činností podniku, tedy lesnickým hospodařením a prodejem dřevní hmoty. Zbytek připadá na výnosy z finančních operací a prodej nepotřebného majetku,“ poznamenává ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube.

Pozitivních hospodářských výsledků Lesy ČR dosáhly nejen v souvislosti s vývojem cen dřeva, ale také díky úspěšně realizovanému dvouletému restrukturalizačnímu projektu, zahájenému v roce 2009, jehož cílem byla optimalizace nákladů a příjmů podniku. Restrukturalizační opatření však v žádném případě nebyla a nejsou na úkor péče o les, pěstebních činností či veřejně prospěšných aktivit - právě naopak. „Díky výborným výsledkům budeme moci investovat i více finančních prostředků zpět do lesa a projektů či akcí pro veřejnost, například v rámci Programu 2020 jsme zdvojnásobili investice v porovnání s předchozím obdobím,“ podotýká generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

Zbyněk Boublík

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info