Souhrn událostí uplynulého dne – 10.8. 2011

Placené střílení jelenů skončí. Lesy zchudnou o miliony

Nový Národní park Křivoklátsko, s jehož vyhlášením počítá ministr životního prostředí Tomáš Chalupa příští rok, připraví státní podnik Lesy České republiky o miliony korun ročně. Jde o peníze, které si dnes Lesy nechávají platit za to, že na Křivoklátsku umožňují lovit lesní zvěř. Lesy provozují na území plánovaného parku dvě režijní honitby a další honitby pronajímají. Jenom na pronájmu vydělávají téměř tři miliony korun ročně. Další peníze pak inkasují od lovců, kteří si zaplatí za to, že si mohou v křivoklátských lesích střelit třeba jelena. Za jedno ulovené zvíře se platí i desítky tisíc korun. Po vzniku národního parku však vznikne na chráněném území jedna velká honitba, kterou bude spravovat vedení parku. Komerční lov tam bude zakázán a Lesy České republiky o dnešní příjmy přijdou.

Obchodníci chtějí lépe informovat o rizikových potravinách

Obchodníci zvýší spolupráci s dozorovými orgány, aby mohli například včas a věrohodně informovat zákazníky o případných rizikových potravinách a zabránili vzniku paniky mezi spotřebiteli, kvůli které pak mohou přijít o značnou část tržeb. Na rozšíření spolupráce se dnes dohodli zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) s hlavním hygienikem ČR Michaelem Vítem a ředitelem Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakubem Šebestou. "Ve spolupráci s dozorovými orgány SOCR hodlá především věrohodně informovat své zákazníky o skutečných, ne pouze vykonstruovaných rizicích, podobně jako to již činí české dozorové orgány, a přispět tak k osvětě a správné orientaci spotřebitelů v této oblasti," stojí v prohlášení SOCR.

Rekordní hospodářský výsledek: 3,4 miliardy korun za 6 měsíců

Státní podnik Lesy ČR i nadále pokračuje v úspěšném trendu hospodaření. Průběžný hospodářský výsledek za první pololetí letošního roku dosáhl výše 3,4 miliardy Kč, což představuje téměř dvojnásobný nárůst hrubého zisku v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Stalo se tak i přesto, že ČSÚ z dosud zcela nevyjasněných příčin nevydal pro 1. čtvrtletí index cen v lesnictví. HV by tak byl ještě lepší. Lesy ČR dosáhly rekordního HV přesto, že od ledna letošního roku nesou zvýšené náklady v důsledku transformace Zemědělské vodohospodářské správy, kdy do působnosti Lesů ČR přešla správa dalších 14 000 km drobných vodních toků a bystřin a část jejích zaměstnanců. Veškeré náklady na péči o svěřené vodní toky, likvidaci škod po povodních a větrných kalamitách či prevenci v boji proti kůrovci hradí státní podnik z vlastních zdrojů.

Déšť zajistil kvalitní chmel. Je ho ale tolik, že bude potíž ho prodat

Deštivé léto zajistilo mimořádně dobrý chmel, důležitou surovinu pro výrobu piva. Tropických dnů, které chmelu nesvědčí, bylo minimum a chmelnice na jindy suchém Žatecku měly dost vláhy. Úterní předsklizňové zkoušky ukázaly, že kvalita chmele letos bude mimořádná. "S obsahem alfa kyselin, tedy pivovarsky cenných látek, by letos neměl být problém," konstatoval po kontrole chmelnic ředitel Chmelařského institutu - výzkumného ústavu v Žatci Jiří Kořen. Letos se tak obrací situace z minulých let, kdy pěstitelé chmele bojovali s nedostatkem vláhy. Nyní naopak mohou mít potíže se sklízením. Na chmelnicích totiž stojí louže, půda je rozbahněná a to bude česačům a traktorům ztěžovat práci.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info