Výroba traktorů a sklízecích mlátiček letos velmi úspěšná

Výroba zemědělských strojů v první polovině letošního roku v Německu dosáhla druhého nejlepšího výsledku v historii.

Obrat v odvětví výroby zemědělské techniky v Německu v letošním roce stoupnul o 34 %.

Od ledna do června byly v Německu podle informací odvětvového svazu VDMA Landtechnik vyrobeny traktory a jiné zemědělské stroje v hodnotě 3,91 mld. €, což odpovídá nárůstu o 34 %. Ve stejném období rekordního roku 2008 však byla výroba ještě vyšší. VDMA počítá, že do konce roku obrat stoupne ještě o 20 % na přibližně 66 mld. €, což odpovídá druhé nejvyšší hodnotě.

Celkový vývoj byl v prvním a druhém čtvrtletí srovnatelný, přičemž od dubna do června nadprůměrně stoupl tuzemský prodej zemědělských strojů. Rozhodující byla výrazná poptávka po traktorech a sklízecích mlátičkách. Výroba traktorů se podílela na celkové produkci 45 %. Ve třech velkých německých závodech na výrobu traktorů sjelo z výrobních pásů 30 700 vozidel (nárůst o 25 %), z toho 9 100 traktorů vybavených motorem o výkonu vyšším než 150 koní (110 kW).

U techniky na zpracování půdy, setí, hnojení a ochranu rostlin došlo k nárůstu o 27 %. U sklizňové techniky je současný boom cítit obzvlášť výrazně. Výroba kombajnů po krátkém prudkém propadu v loňském roce se dostala na úroveň (tehdy ještě vysokou) první poloviny roku 2009. Obrat u sklízecích řezaček na píci stoupl o více než 25 %.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info