U řepky je rozhodující termín výsevu

Výsev řepky je rozhodující pro úspěšné pěstování a měl by podle zkušeností z minulého roku v Německu začít letos na podzim dříve než obvykle. Na to minulý týden upozornil koncern BASF.

Porosty, které byly založeny pozdě, popř. za špatných půdních podmínek, se mohly v závislosti na povětrnostních podmínkách často vyvíjet jen velmi omezeně. Loni na podzim byly do vegetačního klidu rovnoměrně vyvinuty a vitální pouze ty porosty, které byly založeny v období od začátku do poloviny srpna.

Jak uvedl BASF s odkazem na Dr. Achima Rövera z šlechtitelské společnosti Dekalb, může se pěstitelské riziko výsevem od začátku srpna minimalizovat. Kvalita výsevu je důležitější než termín. Řepka by tak neměla být za každou cenu seta do vlhkého, špatně připraveného seťového lůžka, zdůrazňuje BASF. Rostliny řepky by do vegetačního klidu měly vytvořit osm až deset listů a kořenový krček silný minimálně 8 mm. Hluboko zasahující a dobře vyvinutý kořenový systém zajišťuje dobrou stabilitu a dostupnost vody a živin rostlinám. Kromě toho je potřeba pro zvýšení odolnosti řepky proti vyzimování zabránit předčasnému vybíhání rostlin. K zajištění úspěšného etablování porostu je potřeba také pamatovat na ochranu rostlin proti chorobám.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info