Moštárny zahajují sezonu. Čekají nápor

Mnozí zahrádkáři na Slovácku tvrdí, že nejzdravější nápoj je jablečný mošt. Lidé teď mají možnost to vyzkoušet.

Moštárny už začaly přijímat první objednávky. „Úroda ovoce všeobecně je letos velká, nejen u jablek. Je dobrý rok,“ řekl zahrádkář z Mikulčic Vladimír Uhrovič, který je milovníkem moštu. První letošní si nechal vylisovat ve středu, když s kolegy z místního zahrádkářského svazu zahajoval sezonu moštárny v Mikulčicích.

„Předpokládám, že bude určitě více práce než vloni. Takový zájem, jaký jsme měli předloni, ovšem neočekávám,“ přidal optimistický výhled také Robert Veverka, který obsluhuje moštárnu kyjovských zahrádkářů. Ten plánuje otevřít za dva týdny.

Zájem o vylisovanou šťávu z jablek přitom podle zahrádkářů roste. „Samozřejmě vždy záleží, kolik je v danou sezonu ovoce, ale zájem rostl rok od roku. Zákazníků stále přibývá,“ zhodnotil pět let existence moštárny v Mikulčicích František Mařák, který tam lisoval od roku 2006, kdy obnovila svou činnost, až dosud. „Moštáren navíc není mnoho. K nám jezdí zájemci i z velké části Břeclavska,“ připomněl Mařák s tím, že se setkal i se zákazníky, kteří chtěli vypresovat tuny ovoce. Takové ale musel odkázat až do Hulína, protože moštárny v regionu jsou zařízené na zakázky v řádu metráků, nikoliv tun.

Tradiční jablečný mošt

V drtivé většině případů chtějí lidé lisovat pouze jablka. Jen výjimečně přivezou hrušky, to ale spíše jen jako příměs k jablkům. Na ochucení ale lze použít i další možnosti.

„Výborné je, když se přidá trochu mrkve. Sama o sobě je suchá, ale s jablky dá dohromady výborný mošt s krásnou barvou,“ doporučil Zdeněk Pavka z Mikulčic, který zkoušel jako příměs použít i červenou řepu.

Kvalita ovoce je důležitá

Důležitější než experimentování, je ale podle zahrádkářů kvalita přivezeného ovoce. „Musí být omyté a nesmí mít žádnou hnilobu. Červy nevadí,“ vysvětlil základní požadavky Uhrovič.

Moštárna v Mikulčicích bude mít teď otevřeno každou sobotu odpoledne až do doby, dokud bude zájem. „Pokud bude mít někdo větší množství, lze se domluvit i na jiný den, ale odpoledne nebo navečer,“ dodal Uhrovič.

Kyjovská moštárna, která leží v části Nětčice, otevře poprvé 25.srpna. Jako otvírací dny má na začátku sezony pondělí a čtvrtek. „Ke konci září, kdy bývá největší zájem, přidávám ještě jeden den podle požadavků,“ připomněl obvyklý postup Veverka, který zařízení obsluhuje.

Kdo má zájem si nechat vyrobit vlastní mošt a ještě s pěstováním ovoce úplném začátku, může také do Mikulčic. Třetího září odpoledne tam na takzvané dolní farmě zahrádkářský svaz pořádá seminář o ovocnářství, který povede Vojtěch Řezníček ze zemědělské univerzity. Na programu jsou ochutnávky přineseného ovoce, výklad osvětlující základy pěstování, ale také například ukázky letního řezu stromů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info