Souhrn událostí uplynulého dne – 12.8. . 14.8. 2011

Moštárny zahajují sezonu. Čekají nápor

Mnozí zahrádkáři na Slovácku tvrdí, že nejzdravější nápoj je jablečný mošt. Lidé teď mají možnost to vyzkoušet. Moštárny už začaly přijímat první objednávky. „Úroda ovoce všeobecně je letos velká, nejen u jablek. Je dobrý rok,“ řekl zahrádkář z Mikulčic Vladimír Uhrovič, který je milovníkem moštu. První letošní si nechal vylisovat ve středu, když s kolegy z místního zahrádkářského svazu zahajoval sezonu moštárny v Mikulčicích. „Předpokládám, že bude určitě více práce než vloni. Takový zájem, jaký jsme měli předloni, ovšem neočekávám,“ přidal optimistický výhled také Robert Veverka, který obsluhuje moštárnu kyjovských zahrádkářů. Ten plánuje otevřít za dva týdny.

Velké farmy mají přijít o část evropských dotací

Přímé platby velkým zemědělským podnikům od EU by se měly omezit na 300.000 eur ročně. Celkové přímé dotace by tak klesly z nynějších 40 miliard eur o nejméně 2,5 miliardy eur, tedy o šest procent. Plyne to z návrhu Evropské komise na reformu Společné zemědělské politiky (SZP) EU od roku 2014, na který odkazuje agentura Reuters. "Informace je výrazně pozitivnější než prvotní neoficiální informace, kterou máme asi týden a kde je číslo 150.000 eur. Toto je nesporně příznivější, nicméně pro české zemědělství by to výhodné nebylo, kdyby to takto zůstalo," řekl ČTK prezident Agrární komory Jan Veleba.

V obchodech zlevnila sezonní zelenina, zdražil naopak chléb

V českých obchodech v uplynulých čtyřech týdnech výrazněji zlevnila zejména sezonní zelenina jako papriky, rajčata nebo brambory. Za papriky zákazníci zaplatili v průměru o 11,5 procenta méně a za rajská jablka dokonce o 19 procent. Levnější bylo ale i rostlinné máslo nebo kuřata. Naopak dráž se prodával kmínový chléb, eidamský sýr nebo hovězí maso. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Papriky zlevnily o 5,13 korun na průměrných 39,67 koruny za kilogram. Cena kilogramu rajčat klesla zhruba o čtyři koruny na průměrných 17,74 Kč. Rostlinné máslo stálo v průměru 89,18 Kč/kg, což je o 2,25 koruny méně než před čtyřmi týdny.

Medu je dostatek, hlásí včelaři

Chovatelé včel stáčejí v těchto dnech poslední med. S výsledky letošní produkce jsou spokojení. Sladkého zlata je dost. Včelařská sezona vrcholí. Chovatelé vybírají poslední plásty a stáčejí med. Ve srovnání s loňským rokem, kdy bylo medu málo, jsou s letošní produkcí spokojení. Už na jaře, kdy bylo vcelku slunečné a teplé počasí, včelaři předpokládali, že by se letošní rok mohl vydařit. Někteří po prvním stáčení hlásili, že mají medu více než za celý loňský rok.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info