Souhrn událostí uplynulého dne – 15. 8. 2011

Půda nad zlato, každý den jí zmizí 14 hektarů

Za posledních pět let lidé zlikvidovali lány o ploše větší, než je Brno. Místo nich vyrostla satelitní městečka a solární a logistické parky. Uživí nás v budoucnu naši sedláci, nebo budeme nuceni většinu potravin dovážet? Zatím děláme vše pro to druhé. Jen za posledních pět let zmizelo v České republice asi 39 tisíc hektarů orné půdy. Pro srovnání: Praha má v současné době rozlohu necelých 50 tisíc a Brno 23 tisíc hektarů. Potíž je v tom, že zlikvidovanou půdu lze jen těžko nahradit. Tvorba jednoho centimetru kvalitní půdy trvá po generace, podle odborných studií 100 až 400 let.

Farmáři podali téměř 27.000 žádostí o dotace,o 1000 víc než loni

Farmáři letos podali Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu (SZIF) 26.867 takzvaných jednotných žádostí, v nichž žádají o hlavní agrární dotace, meziročně téměř o 1000 více, vyplývá ze statistiky, kterou ČTK poskytl SZIF. Fond očekává, že letos vyplatí dotace ve výši 37 miliard korun, zhruba o dvě miliardy více než loni. Na jednotném formuláři se zemědělci ucházeli hlavně o přímé platby z EU vyplácené na hektar obhospodařované plochy, včetně doplňkových plateb ze státního rozpočtu na podporu takzvaných citlivých komodit, jako jsou brambory či chmel a další dotace.

EU chce do budoucna lépe chránit zemědělce před škodami

Evropská komise zvažuje možnost vyššího odškodňování zemědělců a to nezávisle na příčině vzniklé škody. „Jedná se o jednu z možností, kterou Evropská komise interně zvažuje“, uvedl mluvčí úřadu v Bruselu, což potvrzuje zprávu, uveřejněnou v Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). „Ale zatím se jedná pouze o součást debaty, nic ještě rozhodnuto nebylo“, uvedl dále mluvčí. V říjnu má Komise v úmyslu projednat všechny návrhu na změnu orientace zemědělské politiky EU.

Rozlet farmářských trhů leckde komplikuje nedostatek peněz

Ještě před dvěma lety nikdo v Česku pořádně nevěděl, co to farmářské trhy jsou. Dnes stánky s produkcí tuzemských pěstitelů i výrobců najdeme po celé republice v každém větším místě. Nejtěžší je podle pořadatelů vůbec takovou akci rozjet. Peníze na propagaci či třeba výrobu stánků poskytují vedle měst a ministerstva životního prostředí třeba i nadace. Finanční krize ale může trhy do budoucna zbrzdit či úplně zastavit.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info