Schodek agrárního obchodu v pololetí vzrostl na 18,5 mld.

Schodek agrárního zahraničního obchodu v prvním pololetí vzrostl o 1,8 miliardy na 18,5 miliardy Kč, vyplývá z celní statistiky Českého statistického úřadu, kterou ČTK poskytl Zemědělský svaz ČR. Svaz odhaduje, že za celý letošní rok obchod se zemědělskými výrobky, potravinami, nápoji a tabákovými výrobky skončí rekordním deficitem 35 miliard Kč.

Za prvních šest měsíců letošního roku agrární vývoz dosáhl hodnoty 57 miliard korun, meziročně o 5,5 miliardy Kč vyšší. Výrazněji však rostl dovoz, který se zvýšil o desetinu na 75,5 miliardy Kč.

"Snížení agrární produkce o jakékoliv množství se na trhu hbitě vyrovná, jinými slovy o kolik snížíme produkci my, o to více se doveze k nám," uvedl svaz v komentáři ke statistice.

Nejvyššího schodku (6,4 miliardy Kč) dosáhl obchod s masem a droby, když se meziročně prohloubil o 600 milionů. Přes pět miliard činil deficit obchodu se zeleninou, více než 4,5 miliardy v mínusu skončilo obchodování s ovocem a ořechy.

Naopak nejlepší bilance, přebytku 3,9 miliardy Kč, Česko dosáhlo u obilovin, kterých vyvezlo za více než pět miliard korun.

"Vývoz roste z toho důvodu, protože tady není živočišná výroba, která by úrodu zpracovala," řekl ČTK předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský. Stavy hlavních druhů hospodářských zvířat v Česku v posledních letech rychle klesají, a více než čtvrtina domácí produkce obilovin proto směřuje na vývoz. Podle Jirovského například jenom v důsledku poklesu stavů prasat o 1,5 milionu za posledních 10 let kleslo užití obilí coby krmiva pro ně v Česku zhruba o 500.000 tun.

Kladným výsledkem ve výši přes 2,3 miliardy skončil také obchod s mlékem, masem a vejci, 1,7 miliardy dosáhl přebytek obchodu s živými zvířaty. Záporný výsledek mělo v prvním pololetí 16, kladný osm z celkem 24 kategorií výrobků řazených mezi agrární produkty.

Schodek agrárního zahraničního obchodu se loni meziročně prohloubil o 1,6 miliardy na 33,6 miliardy korun a byl tak druhý nejvyšší v historii. Vývoz zemědělských produktů a potravin vzrostl o více než pět miliard korun. Dovezeno bylo zboží za rekordních 140,6 miliardy Kč.

Agrární saldo je záporné nepřetržitě od roku 1993, do té doby bylo kladné. Nejhorší bylo v roce 2006, zemědělsko-potravinářský zahraniční obchod České republiky tehdy skončil s deficitem více než 34 miliard korun.

Podle loňského vyjádření ministerstva zemědělství by dlouhodobě pasivní saldo agrárního zahraničního obchodu nemělo být posuzováno negativně, neboť vychází z postavení ČR jako průmyslové země. Česko by si však mělo udržet aktivní bilanci u komodit, které běžně v dostatečném množství produkuje. Agrární komora naproti tomu upozorňuje na to, že potravinová soběstačnost státu bude s rostoucí světovou populací a možnými nečekanými událostmi stále důležitější, podobně jako soběstačnost energetická.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info