Tuny pomoci pro hladovějící Somálce skončily na trzích

Tisíce pytlů s potravinovou pomocí pro oběti hladomoru v Somálsku skončily na trzích v metropoli Mogadišu. Světový program pro výživu poprvé přiznal, že velké rozkrádání potravin už dva měsíce vyšetřuje.

Podle agentury AP se na trzích v Mogadišu prodávají hromady pytlů s razítky Světového programu pro výživu (WFP), americké agentury pro rozvojovou pomoc USAID i japonské vlády.

Na nejméně osmi místech se kukuřice, obilniny nebo speciální burákové máslo pro hladovějící děti prodávaly ve velkém. Vidět však byly i v řadě menších obchodů.

Obchodníci rozkradou až polovinu pomoci

Podle nejmenovaného mogadišského činitele obchodníci rozkradou možná až polovinu pomoci. Žně prý nastaly především v poslední době, kdy pomoc do metropole začala proudit ve větší míře a prakticky bez kontroly.

Osm obchodníků pak uvedlo, že jídlo koupili od muže, kterého ze zpronevěry pomoci vinila již loňská zpráva OSN. Ani poté, co se pomoc dostane k potřebným, si jí Somálci nemohou být jisti.

Například rodiny ve vládním táboře Badbado uvedly, že když si je novináři s přidělenou pomocí vyfotili, potraviny musely vrátit. Potravinovou pomoc v Somálsku potřebuje podle OSN více než 3,2 milionu lidí, tedy asi polovina obyvatel.

Rozsah krádeží podle AP vyvolává pochyby o ochotě humanitárních organizací a somálské vlády bojovat s korupcí a vzbuzuje otázky, nakolik podobné incidenty napomáhají občanskému konfliktu v zemi.

Další ztráty potravin nelze zcela vyloučit

Světový program pro výživu poprvé přiznal, že rozkrádání potravin už dva měsíce vyšetřuje. Zároveň uvedl, že systém kontroly posílil, ale vzhledem k obtížnosti přístupu do některých částí země nelze další útoky a zpronevěru pomoci zcela vyloučit.

Východoafrické Somálsko a další země takzvaného Afrického rohu sužuje nejhorší sucho za posledních šedesát let. V Somálsku již dvacet let chybí fungující vláda a radikální islamisté hlásící se k teroristické síti al-Káida brání dodávkám potravin do jižních oblastí, které jsou nejhůře postiženy hladem.

Kvůli přesunům velkého množství lidí a špatným hygienickým podmínkám Východoafričany podle mezinárodních organizací ohrožuje také cholera.

Za krizi mohou všichni

Organizace hájící lidská práva Human Rights Watch obvinila z podílu na krizi v Somálsku islamistické hnutí al-Šabáb i somálskou přechodnou vládu. Spolu s mírovými jednotkami Africké unie prý nesou podíl na zločinech, které se zde odehrávaly, a tím zhoršily situaci obyvatelstva. (více čtěte zde)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info