Koně se vracejí. Technice navzdory

V Česku se tato zvířata těší rostoucí oblibě. Podle dostupných informací však v drtivé většině nejsou pojištěná. V porovnání s náklady na chov to přitom není finančně náročné.

Češi koně milují. Statistiky ministerstva zemědělství za posledních deset let mluví jasně. Zatímco v roce 2003 jich bylo přes 43 tisíc, letos již toto číslo překračuje 74 tisíc jedinců. Počet pojištěných koní se však pohybuje pouze v řádek stovek, a to přesto, že speciální produkt přímo pro chovatele nebo majitele těchto ušlechtilých zvířat nabízí několik pojišťoven – mezi nimi například Česká pojišťovna, Hasičská vzájemná pojišťovna a pojišťovna Generali.

Dostihoví šampioni

Počátky pojištění koní sahají do šedesátých let minulého století, kdy se tento produkt začal nabízet masivněji. „Od té doby prošel výrazným vývojem, který odráží situaci na trhu,“ tvrdí Miroslav Fröh­lich z České pojišťovny, specialista na pojištění koní.

Jak říká, pojistit lze přitom rozsáhlé spektrum koní – od hříbat (i nenarozených), přes plemenné klisny, hřebce, dostihové šampióny a tažná zvířata až po poníky. Jde de facto o životní pojištění koně, protože skutečně jsou podchycena všechna rizika v životě zvířete.

Pojištění koní u České pojišťovny se skládá ze základního pojištění nákazy a živlu, následuje možnost připojištění úrazu, operace a u klisen také porodu.

Další připojištění řeší otázky spojené s nemocemi a otravami. „Zvláštností je pak pojištění nákladů léčebných výloh, které by majitel koně vynaložil na jeho léčení ve specializovaných nemocnicích. Jako novinka je navíc připraven program péče přímo ve stáji,“ informuje Miroslav Fröhlich.

Široká škála služeb

V rámci pojištění koní se ošetřují i poměrně zajímavé okamžiky v životě klisny. Jde o pojištění plodu a hříběte. Využívají ho především chovatelé, kteří se zaměřují na plemenné klisny nebo na otce hříbat s vysokými připouštěcími poplatky.

„V praxi to znamená, že pojišťujeme plod v těle klisny od pěti měsíců březosti do šesti měsíců věku narozeného hříběte,“ vysvětluje detaily Miroslav Fröhlich. Pojištění tak kryje případy jako zmetání, porod zdeformovaného či mrtvého zvířete, ale i náhodné úrazy a onemocnění ohrožující život již narozeného hříběte, kvůli nimž zvíře uhynulo nebo muselo být utraceno.

Jakým způsobem zasahuje roční pojistné do nákladů na chov koně? Uvážíme-li, že roční náklady na zaopatření běžného koně pro práci na poli nebo v lese vyjdou přibližně na 40 000 korun, pak náklady na pojistné se pohybují v přijatelné výši a při nenadálé škodě pokryje náklady na léčení nebo i na pořízení nového koně. Počet zvířat využívaných na práci v lese se odhaduje na dva tisíce.

Do ceny pojištění vstupuje přitom nejen pořizovací cena nebo hodnota koně, ale také způsob jeho využití nebo stáří zvířete. Běžného pracovního koně, jehož cena činí padesát tisíc korun, je možné kompletně pojistit za částku kolem tři a půl tisíce korun.

Milionový rekord

„Mezi vůbec nejdražší koně, které jsme pojišťovali, patřil plemenný hřebec importovaný z Jižní Ameriky. Jeho roční pojistka byla sjednána na částku blížící se deseti milionům korun,“ uvádí zkušenosti z praxe Miroslav Fröhlich.

Podle jeho slov lze pojištění připravit pro jakýkoliv případ. Výjimkou tak nejsou ani jednorázové smlouvy například pro Velkou pardubickou nebo pojištění dostihových koní, kde je kůň pojištěn jen v průběhu závodu a hodinu po doběhnutí.

roční pojištění

Kůň určený pro práci v lesích: pojistná částka – 70 000 Kč, pojištění – 9100 Kč*, připojištění léčebných výloh – 2100 Kč.

Kůň pro práci na poli nebo chovaný ze záliby: pojistná částka – 50 000 Kč, pojištění – 3500 Kč*, připojištění léčebných výloh – 1000 Kč.

Kůň chovaný pro sportovní účely: pojistná částka – 100 000 Kč, pojištění – 6000 Kč*, připojištění léčebných výloh – 1500 Kč.

Hříbě (od šesti měsíců do tří let věku): pojistná částka – 40 000 Kč, pojištění – 1600 Kč*, pojištění léčebných výloh – 800 Kč.

* Jde o kompletní roční pojištění (nákaza a živel, dále úraz, operace, porod a také nemoc a otrava).

Zdroj: Česká pojišťovna

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info