Souhrn událostí uplynulého dne – 16. 8. 2011

Schodek agrárního obchodu v pololetí vzrostl na 18,5 mld.

Schodek agrárního zahraničního obchodu v prvním pololetí vzrostl o 1,8 miliardy na 18,5 miliardy Kč, vyplývá z celní statistiky Českého statistického úřadu, kterou ČTK poskytl Zemědělský svaz ČR. Svaz odhaduje, že za celý letošní rok obchod se zemědělskými výrobky, potravinami, nápoji a tabákovými výrobky skončí rekordním deficitem 35 miliard Kč. Za prvních šest měsíců letošního roku agrární vývoz dosáhl hodnoty 57 miliard korun, meziročně o 5,5 miliardy Kč vyšší.

Potraviny jsou o třetinu dražší než loni, nejchudší jsou ohroženi, tvrdí Světová banka

V oblasti Afrického rohu je situace kvůli drahým potravinám nejvážnější. Stovky tisíc dětí jsou kvůli nedostatku potravin v ohrožení života. "Nemáme pro ně žádný záchranný polštář," tvrdí šéf Světové banky Robert Zoellick. Vysoké ceny potravin ohrožují nejchudší lidi v rozvojovém světě, uvedla Světová banka (SB). Potraviny podle ní v červenci byly výrazně dražší než před rokem, a to o 33 procent. "Vytrvale vysoké ceny a nízké zásoby potravin ukazují, že jsme stále v nebezpečné zóně.

Čeští zemědělci vydělali v loňském roce přes šest miliard korun

Pro české zemědělství byl rok 2010 úspěšný, zisk zemědělců vystoupal na 6,2 miliardy Kč a některá odvětví, jako například rostlinná produkce, výrazně vzrostla. Naproti tomu i nadále klesá živočišná výroba. I přes úspory a škrty ve státním rozpočtu se zemědělcům navýšily celkové dotace, které dosáhly 38,5 miliardy Kč. Podle údajů Ministerstva zemědělství tím současně nebezpečně stoupá závislost českého zemědělství na dotacích, na jednoho pracovníka v zemědělství jde již o 260 tisíc korun.

EFSA zahájil veřejnou konzultaci věd. stanoviska k posouzení rizik potravin a krmiv získaných z GM zvířat

EFSA zahájil veřejnou konzultaci k pracovní verzi vědeckého stanoviska k posouzení rizik potravin a krmiv získaných z GM zvířat a související zdraví zvířat a welfare. V konzultovaném vědeckém dokumentu EFSA nastiňuje specifické požadavky a metodiky pro zhodnocení rizika, které by se měly aplikovat na potraviny a krmiva, získané z GM zvířat, které budou předloženy ke schválení k prodeji v EU.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info