Karlovarský kraj bojuje s přemnoženým bolševníkem

Ministr Tomáš Chalupa se v rámci své návštěvy Karlovarského kraje seznámil s výsledky projektů na likvidaci přemnoženého bolševníku. V rámci Operačního fondu Životní prostředí probíhají v Mariánských Lázních dva projekty, které se zaměřují na boj s touto rostlinou. Třetí projekt, který je ve fázi příprav, by měl řešit omezení výskytu bolševníku na území celého Karlovarského kraje.

Na projekty, které přemnožení bolševníku v Česku řeší, je možné čerpat peníze ze dvou os Operačního programu životní prostředí. V ose 6.1, která se vztahuje na bolševníky v lokalitách Natura, je na letošní rok vyčleněno 50 milionů Kč, na příští rok pak 100 milionů. V ose 6.2, jejímž cílem je podpora biodiverzity, je pro letošní a příští rok připraveno celkem 1,5 miliardy korun. I z této osy je možné čerpat peníze na projekty na likvidaci bolševníku, a to na území celé České republiky.

„Na základě našich zkušeností a po konzultacích s žadateli o projekty se snažíme výzvy maximálně zjednodušovat,“ říká ministr Tomáš Chalupa. „Invazivní a nepůvodní druhy rostlin představují pro českou přírodu velké riziko. V Karlovarském kraji se bolševník přemnožil snad jako nikde jinde v České republice. Musíme proto jeho výskyt systematicky omezovat. Jen tak bude možné udržet druhovou bohatost,“ dodává ministr Chalupa.

Na projekt, který by měl pomoci omezit výskyt této rostliny v povodí Kosího potoka v Karlovarském kraji, je vyčleněna dotace 7 124 627 Kč. Proti bolševníku se tady zasahuje na cca 685 ha. Na druhý realizovaný projekt v povodí Huťského potoka a říčky Tiché na ploše 14 ha je určena dotace ve výši 840 736 Kč. Oba projekty by měly být dokončeny v roce 2013.

Bolševník velkolepý patří mezi největší evropské byliny. Kvetoucí lodyhy dorůstají výšky až 5 metrů, listy dorůstají délky 2,5 metru a svým stínem zabraňují růstu některých menších rostlin. Invazní bolševníky představují vedle ekologických rizik také nebezpečí pro lidské zdraví. Rostliny vylučují látku, která obsahuje chemické sloučeniny a poškozuje lidskou kůži.

Zde si můžete prohlédnout fotogalerii z návštěvy ministra Chalupy v Mariánských Lázních.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info