Znalost genomu brambor pomůže urychlit jeho šlechtění

Mezinárodní výzkumný tým vedený Velkou Británií sdělil, že pokrok v mapování genomu brambor by mohl vést k vyšlechtění odrůd například tolerantních vůči suchu nebo resistentních vůči plísni nebo háďátkům.

Vědci, kteří nedávno odhalili tajemství genomu brambor, otevřeli dveře výzkumu úspěšných komerčních odrůd.

Mezinárodní tým vedený Velkou Británií sdělil, že pokrok v mapování genomu brambor by mohl vést k vyšlechtění odrůd tolerantních vůči suchu nebo resistentních vůči plísni nebo háďátkům Globodera rostochiensis a Globodera pallida.

Pro šlechtitele bude snadnější identifikovat geny a genetické markery odpovědné za významné charakteristiky odrůd, řekl vedoucí výzkumu a rozvoje organizace Potato Council.

To by mohlo mít za výsledek účinnější využívání hnojiv, herbicidů a pesticidů, což by pomohlo pěstitelům minimalizovat náklady na pěstování při maximalizování udržitelných výnosů.

Bylo očekáváno, že nastane průlom v tom, že se omezí doba potřebná k vyvinutí nové odrůdy, která v současnosti, při uplatňování konvenčních šlechtitelských programů trvá 10 – 12 let. Sekvence genomu by mohla poskytovat mapu užitečných genů, vedoucí k rychlejšímu rozvoji.

Nová technologie bude také pomáhat odvětví brambor adaptovat se rychleji na změny ve spotřebitelském vkusu.

Konsorcium Potato Genome Sequencing Consortium zahrnovalo ústav James Hutton Institute (ten vedl tento tým), University of Dundee a Imperial College London, ministerstvo DEFRA, skotskou vládu, radu Biotechnology & Biological Sciences Research Council a radu Potato Council, která pomohla s financováním.

Příslib genetiky

Využívání selekčních metod na základě genetiky je velmi slibné a technologie pro využívání sekvence genomu je již připravena ve Velké Británii a jinde. Navíc, pochopení genetického otisku brambor poskytuje prostřednictvím šlechtitelských programů možnost introdukování řadu žádoucích charakteristik, jako například zvýšená resistence vůči chorobám a škůdcům a zlepšená charakteristiky kvality hlíz.

Zdroj: Horticulture Week, 2011, 22 July, s. 29

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info