Znalost genomu brambor pomůže urychlit jeho šlechtění
17.08.2011 | APIC-AK
Mezinárodní výzkumný tým vedený Velkou Británií sdělil, že pokrok v mapování genomu brambor by mohl vést k vyšlechtění odrůd například tolerantních vůči suchu nebo resistentních vůči plísni nebo háďátkům.
Vědci, kteří nedávno odhalili tajemství genomu brambor, otevřeli dveře výzkumu úspěšných komerčních odrůd.
Mezinárodní tým vedený Velkou Británií sdělil, že pokrok v mapování genomu brambor by mohl vést k vyšlechtění odrůd tolerantních vůči suchu nebo resistentních vůči plísni nebo háďátkům Globodera rostochiensis a Globodera pallida.
Pro šlechtitele bude snadnější identifikovat geny a genetické markery odpovědné za významné charakteristiky odrůd, řekl vedoucí výzkumu a rozvoje organizace Potato Council.
To by mohlo mít za výsledek účinnější využívání hnojiv, herbicidů a pesticidů, což by pomohlo pěstitelům minimalizovat náklady na pěstování při maximalizování udržitelných výnosů.
Bylo očekáváno, že nastane průlom v tom, že se omezí doba potřebná k vyvinutí nové odrůdy, která v současnosti, při uplatňování konvenčních šlechtitelských programů trvá 10 – 12 let. Sekvence genomu by mohla poskytovat mapu užitečných genů, vedoucí k rychlejšímu rozvoji.
Nová technologie bude také pomáhat odvětví brambor adaptovat se rychleji na změny ve spotřebitelském vkusu.
Konsorcium Potato Genome Sequencing Consortium zahrnovalo ústav James Hutton Institute (ten vedl tento tým), University of Dundee a Imperial College London, ministerstvo DEFRA, skotskou vládu, radu Biotechnology & Biological Sciences Research Council a radu Potato Council, která pomohla s financováním.
Příslib genetiky
Využívání selekčních metod na základě genetiky je velmi slibné a technologie pro využívání sekvence genomu je již připravena ve Velké Británii a jinde. Navíc, pochopení genetického otisku brambor poskytuje prostřednictvím šlechtitelských programů možnost introdukování řadu žádoucích charakteristik, jako například zvýšená resistence vůči chorobám a škůdcům a zlepšená charakteristiky kvality hlíz.
Zdroj: Horticulture Week, 2011, 22 July, s. 29
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



