Souhrn událostí uplynulého dne – 17. 8. 2011

Chmelaři začali sklízet výbornou úrodu, část ale přijde nazmar

Na Žatecku dnes začala sklizeň chmele. Jeho letošní kvalitu si pěstitelé pochvalují a hovoří o jedné z nejlepších sklizní za poslední léta. Zároveň očekávají problémy s odbytem. Cena komodity na trzích klesá často pod úroveň výrobních nákladů, a tak zřejmě přijde část úrody nazmar. Některým pěstitelům nevydělají ceny ani na sklízení. Ve Stekníku, jednom ze středisek českého chmelařství, se do sklizně zapojí nejen sami pěstitelé, ale i 90 brigádníků. Čeká je přitom paradoxní měsíc.

SZIF vyplatil zemědělcům za 1. pololetí roku 2011 více jak 13 miliard Kč.

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vyplatil zemědělcům v 1. pololetí roku 2011 částku ve výši 13 130 344 tisíc Kč. Z tohoto objemu je 4 741 386 tisíc Kč ze státního rozpočtu, zbytek 8 388 958 tisíc Kč z Evropské unie. SZIF předpokládá, že do konce roku vyplatí zemědělcům celkem 37 miliard korun, což bude zhruba o dvě miliardy korun více než v loňském roce. V rámci Společné zemědělské politiky existuje celá řada dotačních programů, které pomáhají zemědělcům v ČR.

Z polí na Vysočině zloději kradou brambory i mák, ale v malém

Z polí na Vysočině se občas ztrácejí brambory i mák. Podle zemědělců, které oslovila ČTK, se ale jedná o menší množství, kvůli němuž se jim nevyplatí volat policii ani zajišťovat hlídání polí. Plodiny pěstované v kraji podle nich nejsou pro zloděje moc zajímavé kvůli jejich nízké ceně na trhu. Na venkově se krade hlavně nafta a díly ze zemědělských strojů a dřevo z lesa. Pozor na zloděje si musí dávat i na vinici pod hradem Sádek na Třebíčsku, jediné v kraji.

Mohou mléčné výrobky částečně přispět k řešení globálního nárůstu diabetu?

Komplexní zmapování podílu mléčných výrobků na snižování hladiny krevního cukru je aktuální prioritou amerického Dairy Research Institute. Počet lidí trpících diabetem podle americké analýzy zveřejněné ve vědeckém časopise Lancet v celosvětovém měřítku narůstá, mezi roky 1980 až 2008 se počet těchto lidí více než zdvojnásobil. Existují náznaky, že konzumace mléka a mléčných výrobků koreluje s nižším rizikem výskytu kardiovaskulárních onemocnění nebo diabetu typu 2 a podílí se i na snížení krevního tlaku u dospělých lidí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info