Souhrn událostí uplynulého dne – 18. 8. 2011

Žně jsou mírně nadprůměrné, zemědělci by měli mít vyšší zisky než loni

Větší sklizeň a výhodnější výkupní ceny obilovin slibují českým zemědělcům nadprůměrný rok. Podíly sklizených polí i hektarových výnosů jsou ve všech položkách vyšší než ve stejném období loňského roku. I přes deštivé počasí posledních dní se rolníkům podařilo sklidit skoro veškerý ozimý ječmen a řepku. Pod střechou je už víc než polovina úrody ozimé pšenice, která je v České republice nejhojněji pěstovanou plodinou.

Ředitel SZIF jednal s předsedou Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů

Ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Oldřich Černoch pokračoval i v tomto týdnu v pracovních setkáních s nevládními zemědělskými organizacemi. Sešel se s představiteli Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů (ČMSZP) v čele s jeho předsedou Lubomírem Burkoňem. Stěžejními tématy tohoto jednání bylo řešení  výrazného převisu žádostí ve 13.kole Programu rozvoje venkova ( PRV), připravovaná celková elektronizace komunikace s žadateli a SZIF a další témata související s administrací dotací Společné zemědělské politiky.

Na jižní Moravě se pěstuje stále méně okurek, chybí zpracovatelé

Na jižní Moravě se pěstuje stále méně okurek. Jen oproti minulému roku klesla výměra ploch, kde se pěstují salátové okurky a okurky nakládačky, v průměru o 33 procent. Podle ředitele Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslava Zemana trvá pokles produkce okurek už několik let a je dán tím, že chybí zpracovatelé. Dalším důvodem je i fakt, že velké obchodní řetězce okurky často dovážejí za nižší ceny. Statistiky Českého statistického úřadu (ČSÚ) z poloviny července říkají, že okurky nakládačky se letos v regionu pěstují na ploše 128 hektarů, což je o 25,5 procenta méně než loni.

Cementový med může být problémem

Sice nejde o problém prvotně veterinární, ale na zdraví včelstev se negativně může projevit výskyt tzv. cementového medu druhotně. Jde o med, který vzniká poté, co včely donesou do úlu medovici (ze sladkých výkalů mšic z lesních stromů, zejména modřínu). Kvůli vysokému obsahu rychle krystalizujícího trisacharidu melecitózy vzniká tzv. cementový med. Ten se za prvé téměř nedá vytočit a za druhé jej včely nemohou dost dobře v zimním období použít jako potravu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info