I vícesložkové potraviny mohou přispívat k doporučenému příjmu zeleniny a ovoce
21.08.2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Pro srozumitelné označení podílu zeleninové složky v potravině bylo v rámci činnosti IDG (Institut potravinářského obchodu) ve Velké Británii vypracováno doporučení pro výrobce na kalkulaci velikosti porce.
Institut potravinářského obchodu (The Institute of Grocery Distribution - IGD) ve Velké Británii, resp. skupina „Composite Food and 5 A Day Working Group“ působící v rámci Industry Nutrition Strategy Group (INSG) vypracovala návod (guidelines) Best Practice Guide to Calculating and Communicating Fruit and Vegetable Portions in Composite Foods (pdf)týkající se vícesložkových potravin obsahujících zeleninu, příp. ovoce, jako jsou např. konzervy fazolí s rajskou omáčkou a polévky na bázi zeleniny. Tyto potraviny mají obsahovat méně soli, cukru, nasycených tuků a mohou být označeny heslem „Five-a-Day“. Cílem je pomoci spotřebitelům při sestavování zdravé stravy, tzn. včetně zvýšení konzumace potravin obsahujících ovoce a zeleninu. Spotřebitelům by se tím měla usnadnit možnost splnit doporučení na konzumaci 5 porcí ovoce a zeleniny denně (nejméně 400 g), výrobcům by se měl zvýšit obrat u takto označených výrobků.
Za průměrnou porci ovoce a zeleniny pro dospělého člověka se považuje ca 80 g (mezi jednotlivými druhy jsou rozdíly).
Příklady velikost porcí z hlediska doporučení „Five-a-Day“
Ovoce | Sušené ovoce | Zelenina | Šťávy | Luštěniny |
1 střední banán | 3 sušené meruňky | 2 vrchovaté lžíce hrášku | Sklenice 100% ovocné nebo zeleninové šťávy, ale šťáva se denně počítá jen jako jedna porce, bez ohledu na vypité množství | 3 vrchovaté lžíce fazolí či cizrny, Luštěniny mohou tvořit denně jen jednu z 5 porcí bez ohledu na snědené množství |
3 lžíce kompotu | 2 sušené fíky | 2 růžičky brokolice | ||
1 lžíce rozinek | 4 sušené jablečné kroužky | 1 hrst salátu | ||
1 grapefruitu | 7 cherry rajčat |
Zdroj: NHS
EU Food Law, 2011, č. 496
Další zdroje:
Fruit and vegetables in our diet
Best Practice Guide to Calculating and Communicating Fruit and Vegetable Portions in Composite Foods“ (PDF)
http://www.igd.com/index.asp?id=1&fid=1&sid=4&tid=54&cid=1143
Voluntary Guidelines on Communicating Portion Size to Consumers (October 2009 , pdf)
NHS: 5 A DAY Poster Guide (Obrázky velikosti porcí ovoce a zeleniny)
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



