Bělorusko plánuje výrazný vzestup agrárního exportu

Bělorusko hodlá v příštích letech vyvážet zemědělské a potravinářské zboží v hodnotě 7,2 miliard amerických dolarů a dosáhnout tak čistého zisku ve výši čtyř miliard amerických dolarů.

To vyplývá ze státního programu pro zemský rozvoj na období 2011 až 2015, který byl schválen počátkem tohoto měsíce. Nejvýznamněji, na 200 milionů amerických dolarů nebo meziročně čtrnáctinásobně, by měl stoupnout vývoz brambor, oznámila běloruská média s odvoláním na sdělení minského ministerstva zemědělství.

Zároveň je plánováno zvýšení vývozu masa a masných výrobků o 170 % na 1,84 miliard amerických dolarů a také mléka a mléčných výrobků o 110 % na 2,78 miliard amerických dolarů.

Očekává se nárůst vývozu ovoce a zeleniny

Také vývozy čerstvého ovoce a zeleniny by měly stoupnout o 150 % na 250 milionů amerických dolarů. Kromě toho se očekává zvýšení vývozu cukru a cukrovinek a také rostlinných olejů a tuků o 70 % na 670 milionů, popř. 124 milionů amerických dolarů.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info