Souhrn událostí uplynulého dne – 22.8. 2011

Přírodní látka ochrání jídlo před zkažením až po několik let

Šťastná shoda náhod vedla k nalezení způsobu, jak udržet maso, mléčné výrobky či vejce nezkažené až po dobu několika let. Mikrobiolog Dan O'Sullivan z University of Minnesota našel využití pro bakterie, které běžně žijí v lidských střevech. Jejich vedlejším produktem je bisin, látka, která funguje jako superkonzervant. O'Sullivan objevil schopnosti bisinu náhodou během běžného výzkumu bakterií žijících ve střevech. Bisin má chemickým složením velice blízko k nisinu, konzervantu, který se už nyní používá v sýrech. Bisin ale navíc zabíjí bakterie E.coli, salmonely a listérie s takovou efektivitou, že jídlo ošetřené touto látkou by mohlo teoreticky vydržet nezkažené nekonečně dlouho.

Medoví giganti nastupují

V Česku se rodí velkopodnik na chov včel. Celý obor teď zažívá renesanci. Tisíc včelstev letos, příští rok možná už dva tisíce. U Bohdanče na Kutnohorsku vzniká největší podnik na výrobu medu a chov včel v Česku. Iniciátory projektu jsou majitelé největší lesnické firmy v zemi Less & Forest, Jan Mičánek se synem. »Zatím je to investice za pět až deset milionů, uvidíme, jak se ekonomika bude dál vyvíjet,« říká Jan Mičánek mladší. Jeho záměr potvrzuje trend z poslední doby. V Česku roste počet velkých včelařů, na vzestupu je díky dotacím i slušné ceně medu celý obor. Loni také došlo ke zlomu a po dlouhých letech poklesu poprvé meziročně počet včelstev stoupl.

Vepřové půlky rostly kvůli poptávce z Číny

Čína poptává stále více vepřového z USA a díky tomu v pátek futures kontrakty na vepřové půlky posílily nejvíce za poslední 4 týdny. Čína je největším spotřebitelem vepřového na světě a ceny vepřového v této ekonomice v červenci byly o 57% vyšší než ve stejné době v loňském roce. Dle dat čínských úřadů vzrostl export vepřového z USA do Číny během prvních 6-ti měsíců tohoto roku o 45%.

Parametry Společné zemědělské politiky jsou na světě

Komise zahájila vnitřní konzultace o paragrafovém znění nového návrhu Společné zemědělské reformy. Návrh zveřejní 12. října. Stručně řečeno, návrh obsahuje „více muziky za méně peněz“. Ve světle současné ekonomické „kondice“ členských států je to logický krok, který má ale řadu odpůrců. V prvním pilíři je navrženo další „zelenání“ Společné zemědělské politiky. Povinnost zavést například rotaci minimálně tří plodin, které jsou pěstovány na více jak 5% podniku je další plnění podmínek nad rámec již zaběhlého „Cross-Compliance“. 5% půdy do travnatých „pufrovacích zón- travnatých pásů“, to je další povinnost, kterou nařizuje nová varianta SZP. V ČR se toto opatření může použít k zamezení půdní eroze.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info