Vyšší výnosy na polích, nižší stavy prasat, drůbeže i skotu

Zpráva o stavu českého zemědělství 2010 míří do sněmovny.

Zatímco v rostlinné výrobě dochází v mnoha ohledech k pozitivnímu vývoji, živočišná produkce dále klesá. Nepříznivě se vyvíjí také zahraniční obchod s agrárními komoditami. Tak lze dešifrovat hlavní poselství Zprávy o stavu českého zemědělství, jejíž nejdůležitější body ministerstvo zveřejnilo minulý týden. Po projednání ve sněmovně bude k dispozici plné znění dokumentu.

Jak už to bývá, nic není černobílé. Údaje, které zpráva obsahuje, mohou vzbuzovat v někom uspokojení, v někom však i obavy, závisí na úhlu pohledu. Ministr Ivan Fuksa patří spíše k těm prvním.

Úhel pohledu

„Jak ukazují čísla ze Zelené zprávy, české zemědělství je v poměrně slušné kondici. Celkový zisk odvětví vzrostl meziročně dva a půl krát na 6,2 miliardy korun a celková zemědělská produkce se vyšplhala na 94 miliard korun,“ řekl novinářům při představování dokumentu.

Z hlediska zemědělců se pozitivně vyvíjela i výše vyplacených dotací, když jejich úroveň propočtená na jednoho pracovníka dosáhla 260 tisíc korun. Většina jich plyne z Bruselu; ty se na čisté přidané hodnotě podílí až ze sedmdesáti procent. To signalizuje mimořádnou závislost českých podniků na podpoře, která umožňuje „přežívat“ i málo efektivním podnikům.

Naplno by se tento nedostatek mohl projevit ve finančním období 2013–2020 v případě, že by výše dotací poklesla – i když v Bruselu zatím konečné rozhodnutí o budoucí výši podpory nepadlo.

Rozporné trendy

I autoři zprávy si proto uvědomují dvojsečnost kritéria týkajícího se výše poskytovaných dotací: „Negativní stránkou tohoto vývoje je rostoucí závislost našeho zemědělství na dotacích, která samozřejmě snižuje tolik potřebnou konkurenceschopnost. Proto také ministerstvo podporuje například výrobu kvalitních domácích potravin. Projekty z Programu rozvoje venkova přispívají k modernizaci celého odvětví a pomáhají podnikání v těch oblastech, které přinášejí větší přidanou hodnotu,“ zdůraznil Ivan Fuksa.

Ze Zelené zprávy vyplývá, že k pozitivnímu vývoji došlo loni zejména ve výnosech v rostlinné produkci. Zato se však snížila produkce masa. Podle odborníků lze tento vývoj označit za dlouhodobý problém českého zemědělství. Pokles se totiž týká jak pra­sat, tak drůbeže a jatečné­ho skotu.

Tomáš Doucha, náměstek ředitele Ústavu zemědělské ekonomiky a informací, v této souvislosti konstatoval, že „stále více vyvážíme surovinu, a naopak stále více dovážíme kvalifikovaný produkt, vyrobený často z té samé vyvezené suroviny“.

Nižší zaměstnanost

Dále se snížil i počet lidí zaměstnaných v „zeleném“ odvětví – v meziročním srovnání o pět procent na 114 tisíc.

Změny, kterými prošlo české zemědělství v posledních letech, však ještě lépe dokumentuje dlouhodobé srovnání zaměstnanosti.

Ještě v roce 1989 v něm totiž pracovalo více než půl milionu osob.

Také v důsledku toho se rentabilita domácí zemědělské produkce soustavně zvyšuje, i když dotační hledisko působí zase v opačném směru.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info