Braňme se rostoucím dovozům

Potravinářská komora ČR upozorňuje na stále rostoucí dovozy drůbežího masa, které na náš trh již proudí nejen z Polska, ale nově i z Maďarska. Na tento problém upozornili sami spotřebitelé, zvyklí kupovat českou drůbež, která je ale na pultech obchodních řetězců stále častěji nahrazována drůbeží od zahraničních výrobců.

Potravinářská komora ČR dlouhodobě upozorňuje na nesmyslnost dovozů potravin, u kterých máme v České republice dostatečné kapacity pro jejich výrobu a vyrábíme je často v mnohem vyšší kvalitě, než jsou výrobky dovozové. Konkrétně u dováženého drůbežího masa byl opakovaně zjištěn výskyt salmonely, navíc dlouhé transporty citlivých surovin, kterou syrové drůbeží maso bezpochyby je, se mohou na kvalitě masa negativně projevit. Zvláště v těchto horkých dnech může dojít při transportu k nežádoucímu přerušení teplotního řetězce a maso je tak převáženo či uchováváno za nevyhovující teploty.

Zvyšování dovozů drůbežího masa za často dumpingové ceny může vést také k problémům domácích výrobců, k výraznému omezení jejich výroby. Nedostatečné pokrytí trhu domácími výrobky pak ovšem může znamenat i zvýšení cen drůbežího masa z dovozu, protože na českém trhu již nebude domácí konkurence, která by tlačila na nízké ceny dovozů.

Při výběru drůbežího masa, ale i potravin jako celku, by se tedy měli spotřebitelé orientovat na výrobky českého původu, ať už na potraviny takto označené nebo na potraviny s logem Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR nebo s logem Klasa.

Více informací:

Oddělení komunikace a vnějších vztahů

Ing. Dana Večeřová, tisková mluvčí

tel.: 296 411 184, 602 704 859

e- mail: vecerova@foodnet.cz

Internet:http://www.foodnet.cz

Adresa: Počernická 96/272, Praha 10 – Malešice, 108 03

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info