Souhrn událostí uplynulého dne – 23.8. 2011

Na Zemi živitelce bude prezentovat novinky na 770 vystavovatelů

Přes 770 vystavovatelů a obchodníků ze 27 zemí se představí na 38. ročníku agrosalonu Země živitelka. Na českobudějovickém Výstavišti se bude konat od 25. do 30. srpna. Součástí pátečního zahájení s prezidentem Václavem Klausem a ministry zemědělství rozšířené Visegrádské čtyřky bude otevření nového multifunkčního pavilonu T za 188 milionů korun. Krytá výstavní plocha výstaviště se tak zdvojnásobila, řekla dnes novinářům ředitelka společnosti Výstaviště Marcela Payerová.

Braňme se rostoucím dovozům

Potravinářská komora ČR upozorňuje na stále rostoucí dovozy drůbežího masa, které na náš trh již proudí nejen z Polska, ale nově i z Maďarska. Na tento problém upozornili sami spotřebitelé, zvyklí kupovat českou drůbež, která je ale na pultech obchodních řetězců stále častěji nahrazována drůbeží od zahraničních výrobců. Potravinářská komora ČR dlouhodobě upozorňuje na nesmyslnost dovozů potravin, u kterých máme v České republice dostatečné kapacity pro jejich výrobu a vyrábíme je často v mnohem vyšší kvalitě, než jsou výrobky dovozové. Konkrétně u dováženého drůbežího masa byl opakovaně zjištěn výskyt salmonely, navíc dlouhé transporty citlivých surovin, kterou syrové drůbeží maso bezpochyby je, se mohou na kvalitě masa negativně projevit.

Vzteklina je stále ve světě problémem

Naši chovatelé, kteří cestují se svými psy za hranice, a to zejména mimo EU, dobře vědí o riziku vztekliny. Řada států se stále potýká s problémem vztekliny, a proto i v našem veterinárním zákoně platí povinnost chovatele zajistit, aby byli psi, jakož i lišky a jezevci držení v zajetí ve stáří od 3 - 6 měsíců očkováni proti vzteklině a poté byli podle doby účinnosti předchozí použité vakcíny přeočkováni. Délku trvání imunity po vakcinaci a termín další vakcinace sdělí veterinární lékař. Pohybuje se zpravidla v rozmezí 1 - 3 let.

Ceny vstupů do zemědělství rostou pomaleji než ceny výrobců

Ceny vstupů do zemědělství v Česku rostly v letošním prvním pololetí zhruba třikrát pomaleji než výkupní ceny zemědělské produkce. Ceny vstupů se v pololetí zvýšily meziročně o 9,3 procenta, ceny zemědělských výrobců v průměru stouply téměř o 29 procent. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil na svém webu Český statistický úřad (ČSÚ). U vstupů výrazně vzrostla především cena umělých hnojiv a krmiv.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info