Bude vynikající úroda, brambory v obchodech už zlevňují

Čeští pěstitelé očekávají letos vynikající úrodu brambor. Přestože je ještě většina úrody pod zemí, už teď je jasné, že brambor bude více než loni. Výkupní cena brambor se snížila, a tak by lidé při nákupu v obchodě mohli zaplatit méně.

"Loni byla farmářská cena velmi příznivá na úrovni kolem 5 až 5,50 Kč za kilogram. V letošním roce je farmářská cena nižší a pohybuje se kolem tří korun za kilogram," uvádí Josef Králíček, tajemník Ústředního bramborářského svazu ČR. Zatím se však podle něj sklízí jen v Polabí a na Jižní Moravě a na sklizeň na Vysočině, která je hlavní bramborářskou oblastí, se čeká. Přesnější odhady tak budou známy v září.

Pěstitelé brambor nicméně očekávají, že letošní rok bude úroda nadprůměrná. Úroda by mohla být letos o deset procent vyšší, než byl průměrný výnos za posledních pět let. "Úroda brambor bude určitě nadstandardní, i když se osevní plochy zmenšily. Dokonce se je podařilo vzhledem k deštivému počasí a větší vlhkosti ochránit před plísní. Na Vysočině ale máme ještě brambory v zemi," dodává Jan Votava z Asociace soukromého zemědělství.

Vysoký výnos z lánů přinese v druhé polovině roku zlevnění brambor. Nižší výkupní cena brambor by se mohla promítnout i do cen na pultech obchodů. "Cenu brambor jsme již snížili, a to zhruba o 60 procent. Předpokládáme, že se na obdobné úrovni bude pohybovat i na podzim, ale přesnou cenu budeme moci stanovit až po úplném skončení sklizně," vyjádřila se za společnost Tesco její mluvčí Eva Karasová.

"Brambory zlevňujeme už teď, záleží samozřejmě na dodavatelích. Ceny půjdou ještě asi o dost dolů, ovšem nejsme zatím schopni říct o kolik," říká Simona Caidlerová ze společnosti Ahold, která v ČR provozuje síť supermarketů Albert.

Podle Králíčka ale obchodní řetězce ne vždy kopírují snížení cen. "Ceny by mohly být nižší," upozorňuje Králíček. "Nás vysoká cena v obchodech mrzí, protože vede k tomu, že spotřebitelé dávají přednost jiným přílohám."

Nižší cenu brambor by při vysoké úrodě mohl zajistit i fakt, že producenti budou muset nabídnout sklizeň, která se jim nevejde na zimní uskladnění, do prodeje. To potáhne díky konkurenčnímu boji cenu také dolů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info