ČSOP vybudoval díky podpoře Lesů ČR čtyři nové léčebné voliéry pro poraněné ptáky

V záchranné stanici v Pátku u Poděbrad, v okrese Nymburk, ve Středočeském kraji, kterou provozuje Český svaz ochránců přírody (ČSOP), bylo možné díky finanční podpoře Lesů České republiky, s.p. (LČR) vybudovat čtyři nové léčebné voliéry. Ihned po dokončení je obsadili noví ptačí pacienti - mladá samice jestřába, dva čápi bílí a pár sovy pálené. Záchranná stanice v Pátku přijala v loňském roce celkem 1073 zvířecích pacientů představujících 100 druhů živočichů! Výstavba nových léčebných zařízení, kterou LČR podpořily, byla vzhledem k stále rostoucímu množství poraněných ptáků nezbytná.

Významné místo v rámci třináctileté spolupráce ČSOP a LČR zaujímá podpora záchranných stanic pro handicapované živočichy sdružených v Národní síti záchranných stanic. V posledních letech LČR podporují budování nových zařízení stanic Národní sítě ročně částkou ve výši 1 milion Kč. V tomto roce bylo podpořeno celkem 14 investičních projektů záchranných stanic. Záchranná stanice v Pátku je jednou z nich.

Prakticky ihned po dokončení byly voliéry obsazeny. Bydlí v nich dva čápi zranění po nárazu do budov v Jičíně a Sobotce. Další voliéru obývá mladá samice jestřába, kterou objevili majitelé domku v Jikvi na Nymbursku v garáži rodinného domku. Jak se tam ocitla je záhada, ale byla potlučená a velmi oslabená a do záchranné stanice se dostala skutečně na poslední chvíli. Dnes již jsou na tom jestřábice i oba čápi dobře a budou v nejbližších dnech vypuštěni na svobodu. Na rozdíl od páru sov pálených, které mají trvalá zranění a na svobodu je již není vypustit. V nové voliéře je však budou moci shlédnout nejenom návštěvníci záchranné stanice. Mohou se stát i součástí záchranného chovu této vzácné sovy.

Spolupráce mezi Českým svazem ochránců přírody a Lesy České republiky s.p. je dlouhodobá - letos probíhá již 13. rokem. Uskutečňuje se jak na poli praktické ochrany přírody, tak na poli ekologické výchovy. Spolupráce lesníků a ochranářů na konkrétních lokalitách a projektech se však datuje již od vzniku ČSOP v roce 1979.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info