Souhrn událostí uplynulého dne – 24.8. 2011

ČSOP vybudoval díky podpoře Lesů ČR čtyři nové léčebné voliéry pro poraněné ptáky

V záchranné stanici v Pátku u Poděbrad, v okrese Nymburk, ve Středočeském kraji, kterou provozuje Český svaz ochránců přírody (ČSOP), bylo možné díky finanční podpoře Lesů České republiky, s.p. (LČR) vybudovat čtyři nové léčebné voliéry. Ihned po dokončení je obsadili noví ptačí pacienti - mladá samice jestřába, dva čápi bílí a pár sovy pálené. Záchranná stanice v Pátku přijala v loňském roce celkem 1073 zvířecích pacientů představujících 100 druhů živočichů! Výstavba nových léčebných zařízení, kterou LČR podpořily, byla vzhledem k stále rostoucímu množství poraněných ptáků nezbytná.

Zemědělci sklidili takřka 80 pct obilí,sklizeň řepky je u konce

Zemědělci mají sklizeno více než 79 procent ploch osetých obilovinami. Sklizeň řepky je už u konce. Na polích zbývají zhruba 2,5 procenta této olejniny. Průměrné hektarové výnosy u obilí i řepky jsou vyšší než před rokem, vyplývá z údajů, které na svých stránkách dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství (MZe). Prezident Agrární komory Jan Veleba uvedl, že sklizeň je "velmi dobrá, a to nejen u obilí". Podle Veleby bude překonán červencový odhad Českého statistického úřadu, který počítal, že sklizeň základních obilovin letos vzroste o 6,4 procenta.

Ceny komodit na Plodinové burze Brno jsou nestálé a kolísají

Ceny komodit na Plodinové burze Brno jsou nestálé a kolísají. U některých obilovin se za uplynulé dva týdny změnily o více než deset procent. Klesla zejména cena krmného ječmene a pšenice. Pšenice krmná stojí 3478 korun za tunu v případě, že dopravu hradí kupující. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytla Plodinová burza Brno. Podle jejího sekretáře Karla Zezuly se teprve na základě dokončované sklizně stanovují základní ceny obchodování. Kolísání cen je způsobeno především rozdílnou jakostí zrna, což souvisí s dobou sklizně a nutností častého dosoušení.

Bude vynikající úroda, brambory v obchodech už zlevňují

Čeští pěstitelé očekávají letos vynikající úrodu brambor. Přestože je ještě většina úrody pod zemí, už teď je jasné, že brambor bude více než loni. Výkupní cena brambor se snížila, a tak by lidé při nákupu v obchodě mohli zaplatit méně. "Loni byla farmářská cena velmi příznivá na úrovni kolem 5 až 5,50 Kč za kilogram. V letošním roce je farmářská cena nižší a pohybuje se kolem tří korun za kilogram," uvádí Josef Králíček, tajemník Ústředního bramborářského svazu ČR.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info