Souhrn událostí uplynulého dne – 25.8. 2011

Čeští zemědělci jsou podle Klause příliš závislí na dotacích

Čeští zemědělci jsou podle prezidenta Václava Klause příliš závislí na dotacích, na státu a politicích, což jsou riskantní veličiny. Bylo by daleko lepší, kdyby byli závislí na stabilní poptávce po svých produktech. Řekl to při dnešním zahájení agrosalonu Země živitelka. Reagoval tak na chválu ministra zemědělství Ivana Fuksy, podle kterého se v posledním roce podařilo získat rekordní dotace. Čeští zemědělci na tom podle Fuksy nebudou hůře ani v příštím plánovacím období.

TZ Osmé slavnostní předávání certifikátů KLASA na Zemi živitelce

V dnešní první den 38. ročníku největší tuzemské zemědělské výstavy Země živitelka proběhlo v Pivovarské zahradě výstaviště v Českých Budějovicích již osmé slavnostní předávání certifikátů KLASA nově oceněným výrobcům. Certifikáty předali osobně ministr zemědělství Ivan Fuksa a ředitel SZIF Oldřich Černoch, celkem 8 výrobcům, kteří je získali pro 16 potravinářských výrobků. Vzácným hostem slavnostního předávání byl i prezident České republiky Václav Klaus.

Ministři zemědělství rozšířené Visegrádské čtyřky řešili férovou konkurenci na jednotném trhu EU, problematiku obnovitelných zdrojů energie a Společnou zemědělskou politiku EU

České Budějovice na okraj našeho největšího agrosalonu Země živitelka letos hostily ještě jednu prestižní zemědělskou akci: jednání ministrů zemědělství zemí Visegrádské čtyřky pod patronací českého předsednictví, rozšířené o zástupce Rumunska, Slovinska a Bulharska. Tématem jednání byla například otázka národních doplňkových plateb, využití biomasy pro energetické účely či společná zemědělská politika.

Antimonopolní úřad povolil prodej Mlékárny Hlinsko Agrofertu

Agrofert podnikatele Andreje Babiše může koupit Mlékárnu Hlinsko. Povolil mu to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to dnes řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Fúzí může vzniknout nová jednička na českém trhu. Agrofert už vlastní olomouckou Olmu. Mlékárna Hlinsko patří k největším tuzemským podnikům v oboru. Prodává pod značkou Tatra. Většinovým vlastníkem firmy je Daniela Domáčková, která drží téměř 66 procent podniku. Již dříve potvrdila, že s Agrofertem jedná o prodeji svého podílu. Zbylých 34,2 procenta drží zemědělci prostřednictvím mlékárenského sdružení ze Sněžného.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info