Souhrn událostí uplynulého dne – 26.8. – 28.8.2011

Na jihu Moravy se podle farmářů urodil česnek s malými paličkami

Zájem mezi českými spotřebiteli o český česnek se zvyšuje, kvalitě úrody česneku na jižní Moravě ale letos počasí příliš nepřálo. ČTK to sdělilo několik farmářů z kraje. Stěžují si shodně na to, že se urodil česnek s malými paličkami. V minulých letech se v Česku hojně prodával zejména česnek z čínského dovozu. Teprve loni se začal zájem spotřebitelů o český česnek, který je dražší, ale kvalitnější, vracet. A farmáři vycházejí postupně zájmu konzumentů vstříc. Podle statistik se na jihu Moravy letos pěstoval česnek na ploše 13 hektarů, což je o 13,1 procenta víc než loni.

Nejteplejší léto od roku 1955 ohrožuje sklizeň kukuřice a sóji v USA

Státy Iowa a Illinois zažívají nejteplejší léto od roku 1955. Vedra mají negativní vliv na úrodu kukuřice a sóji. Očekávaná výnosnost obou výše uvedených zemědělských komodit klesá. Oba státy patří k jedněm z největších pěstitelů plodin v zemi. Průzkum agentury Bloomberg odhalil, že všichni z 25 oslovených účastníků očekávají v případě kukuřice pokles odhadu úrody ze strany úřadů. 21 účastníků průzkumu očekává snížení odhadu i v případě sóji. Některé části středozápadu USA zažívaly více jak 35 dnů teploty nad 32 stupni Celsia.

Mladým houbám se v teplém počasí nedaří, trápí je i hmyz

Současná vedra nesvědčí regenerujícímu podhoubí. Lepší úrodu hub lze očekávat až s příchodem deštivějšího a chladnějšího počasí. "Tohle období asi houbaře moc nepotěší. Po výborné vlně v minulých týdnech potřebovalo podhoubí zregenerovat, což se mu ale v tomhle počasí těžko podaří. Vyžaduje totiž hlavně vlhko," řekl jednatel České mykologické společnosti Aleš Vít s tím, že v současné době na tom budou o něco lépe hlavně houbaři na Moravě.

Skupině LESS v pololetí klesl čistý zisk o 156 mil. na tři mil.Kč

Holdingu LESS, který je v oboru lesnictví a dřevozpracujícího průmyslu lídrem na českém trhu, v letošním prvním pololetí meziročně klesl čistý zisk o 156 mil. Kč na tři miliony Kč. Holding ale vykázal rekordní obrat téměř 4,3 miliardy Kč, což je meziročně o 1,4 mld. Kč více. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil zástupce ředitele Petr Huml. Výrazný pokles čistého zisku je podle holdingu ovlivněn způsobem, jakým letos Lesy ČR stanovují výkupní ceny dřeva. Českým statistický úřad totiž vydává index, podle kterého se mají určovat ceny dříví účtované následně Lesy ČR smluvním partnerům.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplnézpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info