Premiér Petr Nečas a ministr zemědělství Ivan Fuksa se zemědělci oslavili Národní dožínky

Na tradičních Národních dožínkách, které se konají v rámci výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích, oslavili předseda české vlády Petr Nečas a ministr zemědělství Ivan Fuksa spolu se zemědělci výsledky jejich práce.

„Dobrou zprávou je, že letošní sklizeň je lepší než loňská. Zemědělské práce postoupily mnohem dál, než byly loni ve stejnou dobu. Pod střechou už je téměř veškerý ozimý ječmen, řepka a ječmen jarní. Sedláci letos sklidili úrodu z větší rozlohy polí a také výnosy jsou vyšší než v loňském roce,“ řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa. Připomněl však význam skladby pěstovaných plodin s tím, že pestrost druhové skladby má vliv nejen na biodiverzitu, ale i na ochranu půdy před erozí.

Dožínkové věnce posvětil biskup českobudějovické diecéze Monsignor Jiří Paďour. Poté je z rukou prezidenta Agrární komory Jana Veleby převzali premiér Nečas a ministr Fuksa. Následně si hosté v doprovodu ministra Ivana Fuksy a hostů prohlédli výstavu. Zavítali také do pavilonu R1 a R3, ve kterém se představuje například Celostátní síť venkova a Místní akční skupiny, a navštívili i nový pavilon T věnovaný projektu ministerstva Regionální potravina.

Zemědělci sklidili k 25. srpnu obiloviny z 87 % polí, řepku už skoro všechnu (98 %). Loni bylo touto dobou sklizeno zhruba stejné množství řepky, zato obilovin pouze 67 %. Z obilovin je už v podstatě sklizený ozimý ječmen (99,97 %) a téměř všechna pole s jarním ječmenem (93 %) a ozimou pšenicí (88 %). Nejméně sklizeno je zatím jarní pšenice (63 %) a ovsa (57 %). V letošním roce jsou výnosy obilovin a řepky prozatím vyšší, než byly ve stejném období uplynulého roku. Výnos řepky loni byl z jednoho hektaru 2,9 tuny, letos je to 3 t/ha. Celkové výnosy obilovin byly před rokem 4,9 t/ha, v letošním roce je to 5,6 t/ha. Průměrné výnosy jsou v porovnání s loňskem vyšší u všech sledovaných obilovin (ozimá pšenice, jarní pšenice, ozimý ječmen, jarní ječmen, žito, oves, tritikale).

Tereza M. Dvořáčková

tisková mluvčí MZe

Fotogalerie - Národní dožínky na:

http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/ministerstvo-zemedelstvi/tiskove-zpravy/x2011_narodni-dozinky-necas-fuksa.html

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info