Zemědělci sčítají po krupobití škody

Zemědělci na Jihlavsku v těchto dnech sčítají škody, které jim způsobilo středeční krupobití. Na polích hodického zemědělského družstva kroupy potloukly osmdesát hektarů pšenice, sto hektarů máku a sto třicet hektarů silážní kukuřice.

„Vyčíslení škod nyní řešíme s pojišťovnou. Dnes však budeme pokračovat ve sklizni poškozených porostů. Například pšenici, kterou sklidíme, použijeme pro krmné účely,“ řekl včera předseda hodického zemědělského družstva Jiří Pittner.

Hezké počasí první poloviny tohoto týdne však hodickým zemědělcům velmi pomohlo. „Sklizeň ječmene a pšenice naplno běžela od neděle. Sklizeň ozimého ječmene dokonce začala dříve, než je obvyklé, a sklizeň ostatních plodin probíhala díky pěknému počasí ve standardním termínu,“ dodal Pittner.

Slunečné a teplé dny uvítali i krajští silničáři, kteří rozjeli plánované opravy. A nevadily jim ani teploty nad třicet stupňů Celsia.

„Za deště pracovat nemůžeme, ten nás v minulých týdnech velmi zbrzdil, teplé dny nám proto naprosto vyhovují. Toto počasí je dobré i pro technologie, které při opravách silnic používáme,“ přiblížil ředitel Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina Jan Míka s tím, že lidé, kteří ve vedrech pracují a trpí nejvíce, dostávají od zaměstnavatele větší množství balené vody.

„Teplota na povrchu silnic se pohybuje kolem padesáti stupňů. Pro zaměstnance, kteří jsou takové výhni vystaveni, tak musíme mít připravené dostatečné zásoby tekutin proti přehřátí,“ dodal Míka.

Během tropických dnů byli ve střehu také krajští záchranáři. Překvapivě ale počet výjezdů ke kolabujícím lidem nebyl vysoký.

„Minulou středu bylo od sedmi do devatenácti hodin sedmdesát výjezdů, z toho pět ke kolapsovým stavům. Tuto středu jsme ve stejnou dobu provedli padesát čtyři výjezdů a pouze jeden z nich byl ke kolapsu,“ přiblížila lékařka Edita Richterová.

Lidé si podle ní zřejmě dávají větší pozor. „Vedra jsou v tomto týdnu tak velká, že zvláště starší lidé se raději drží doma nebo v chládku a omezují své aktivity na slunci a v horku na minimum,“ vysvětlila Richterová.

Teploty šplhající místy k pětatřiceti stupňům sledovali také železničáři. „V době, kdy teploty na kolejnicích dosahují i čtyřiceti stupňů, jsou po uvážení traťmistra zaváděny takzvané pomalé teplotní jízdy. Na Jihlavsku však nebylo nutné toto opatření zavádět. Tratě jsou však kontrolovány denně,“ informoval mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Tropická vedra dnes končí. Zítra se má ochladit až o deset stupňů. Změna počasí s sebou přinese další bouřky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info