Jablka jsou poškozená, budou na zpracování, švestek je nadbytek

Jablka jsou poškozená, skončí u zpracovatelů, hlásí na počátku sklizně pěstitelé z Čech. Odhady, že sklizeň ovoce bude nejhorší za poslední desetiletí, se podle předsedy Unie ovocnářů jižních a západních Čech Pavla Frída potvrdily. Bilance u jednotlivých pěstitelů je ale podle něj velmi rozdílná, někde mrazy úrodu zcela zničily, jinde je průměrná. Frída to dnes řekl ČTK na ovocnářském fóru na agrosalonu Země živitelka.

"Na samém počátku sklizně jablek se dá říct, že v mnoha případech je plodů více, než se zdálo po mrazech, ale jsou poškozené, takže je bude nutné využít pro zpracovatelský průmysl," konstatoval Fríd, který obhospodařuje sady na 19 hektarech půdy. Velké výkyvy úrody hlásí podle něj pěstitelé červených peckovin - třešní a višní, trvalým problémem na trhu je i letos přetlak švestek, zájem ze strany palíren zatím je.

Ochrana ovocných stromů před jarními mrazy existuje, ale na agrometeorologický výzkum chybějí peníze, uvedl na ovocnářském fóru meteorolog Jaroslav Rožnovský. Někde část úrody za květnových mrazů zachránili postřikem, jinde dýmováním sadů, na Slovensku prý cirkulaci vzduchu zabezpečil průlet vrtulníku. Všechny metody jsou pro danou oblast specifické, musí se vyzkoušet a zvážit jejich ekonomický dopad.

České ovocnáře postihly květnové mrazy více než jejich kolegy na Moravě. Mrazy byly nejsilnější minimálně za posledních 20 let. Předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík odhadl škody na více než půl miliardy korun.

Celková sklizeň ovoce by letos podle Ludvíka měla meziročně klesnout o pětinu na 85.810 tun. V porovnání s pětiletým průměrem sklizní let 2006 až 2010 bude propad činit 48 procent. U jablek, která jsou hlavním ovocným druhem v českých sadech, se čeká pokles proti pětiletému průměru o 51 procent na pouhých 65.952 tun. Meziročně pokles u jablek činí 36 procent.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info