Zemědělci už sklidili takřka všechno obilí

K dnešnímu datu je sklizeno 1,31 milionu hektarů polí s obilím z celkem 1,35 milionu hektarů osetých pro letošní sklizeň. V sýpkách už je 7,226 milionu tun obilí.

Zemědělci sklidili už takřka všechno obilí a kombajnům zbývá posekat poslední necelá tři procenta tuzemských polí. V případě řepky zůstalo nesklizeno zhruba jedno procento osetých ploch. Průměrné hektarové výnosy u obilí i řepky jsou letos vyšší než před rokem, vyplývá z údajů, které dnes na internetu zveřejnilo ministerstvo zemědělství (MZe). Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby bude letošní sklizeň až o zhruba desetinu vyšší než loni.

K dnešnímu datu je sklizeno 1,31 milionu hektarů polí s obilím z celkem 1,35 milionu hektarů osetých pro letošní sklizeň. Celkem už je v sýpkách 7,226 milionu tun obilí. Řepku mají farmáři pod střechou z více než 369.000 hektarů, ze kterých sklidili 1,1 milionu tun této plodiny.

Celkově nejrozšířenější tuzemskou olejninou letos oseli rekordních více než 373.000 hektarů.

Výnosy jsou vyšší

Průměrný hektarový výnos u dosud sklizených obilovin dosahuje 5,5 tuny, před rokem touto dobou činil 4,9 tuny. Také u řepky je dosavadní průměrný výnos 3,01 tuny z hektaru meziročně vyšší, ke srovnatelnému datu roku 2010 byl 2,9 tuny z hektaru.

Podle Veleby bude překonán červencový odhad Českého statistického úřadu, který počítal, že sklizeň základních obilovin letos vzroste o 6,4 procenta. "Dostaneme se k deseti procentům a může to být i přes deset procent," řekl již minulý týden Veleba.

Letošní sklizeň základních obilovin by podle červencového odhadu Českého statistického úřadu měla být o 6,4 procenta vyšší než loňská a měla by činit 6,567 milionu tun. Úroda řepky se měla snížit o 0,6 procenta na 1,036 milionu tun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info