Souhrn událostí uplynulého dne – 30. 8. 2011

Zemědělci už sklidili takřka všechno obilí

K dnešnímu datu je sklizeno 1,31 milionu hektarů polí s obilím z celkem 1,35 milionu hektarů osetých pro letošní sklizeň. V sýpkách už je 7,226 milionu tun obilí. Zemědělci sklidili už takřka všechno obilí a kombajnům zbývá posekat poslední necelá tři procenta tuzemských polí. V případě řepky zůstalo nesklizeno zhruba jedno procento osetých ploch. Průměrné hektarové výnosy u obilí i řepky jsou letos vyšší než před rokem, vyplývá z údajů, které dnes na internetu zveřejnilo ministerstvo zemědělství (MZe).

MZe: Do sporu Lesů ČR a ČSÚ o index cen dřeva nemůžeme zasáhnout

Ministerstvo zemědělství nemá žádnou kompetenci zasáhnout do sporu mezi státním podnikem Lesy České republiky (LČR) a Českým statistickým úřadem (ČSÚ) o zveřejnění indexu cen dřeva. ČTK to dnes prostřednictvím svého tiskového oddělení sdělil ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Lesy ČR si na ČSÚ stěžují u Ústavního soudu. Spor o index vede podnik i s lesnickými firmami. Oba státní subjekty se dostaly do sporu poté, co ČSÚ nevydal index cen dřeva za 1. čtvrtletí.

Na jižní Moravě dozrává úroda vína, vinice střeží hlídači

Na jižní Moravě dozrává úroda vína. Před špačky a zloději střeží vinice hlídači - takzvaní hotaři, kteří mohou na zahnání špačků použít zbraň. Tímto způsobem je podle odhadů Svazu vinařů chráněna až třetina rozlohy vinic. Podle tajemníka Svazu vinařů Martina Půčka se dnes vinaři bez hlídačů neobejdou. Dříve na jejich najímání využívali od státu dotací, nyní práce musí financovat sami. Například Zemědělské družstvo Sedlec u Mikulova více než dva měsíce hlídání 120 hektarů vinic vyjdou asi na 400.000 korun.

V Číně a Vietnamu se podle FAO šíří zmutovaný kmen ptačí chřipky

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) upozornila na vzkříšení viru ptačí chřipky. Migrace divokých ptáků ho zanesla zpět do zemí, kde už byl vymýcen, a jeho zmutovaný kmen odolávající zřejmě očkovacím látkám se šíří v Číně a ve Vietnamu. FAO vyzvala ke zvýšení bdělosti, aby se podchytil každý výskyt nákazy, neboť dopad na lidi nelze předvídat. Virus ptačí chřipky je endemický na většině území severního a centrálního Vietnamu, nyní se tam navíc rozšířil jeho nový kmen.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info