V šumavském parku na vysadí přes 400 000 stromků

V šumavském národním parku na podzim vysadí dalších 400 000 stromků, nejvíce buků a jedlí. Je to o 100 000 sazenic více než na jaře.

Celkem se letos vysadí zhruba stejné množství jako loni, proti roku 2009 je to ale více než dvojnásobek. Převážná část sazenic je vypěstována ve vlastních lesních školkách, s ohledem na jejich zvýšenou potřebu se část musí nakupovat, řekl Petr Kahuda z oddělení péče o ekosystémy.

„Zajistit obnovu lesa původními dřevinami všude tam, kde je nedostatek obnovy přirozené, je jedním z našich prioritních úkolů,“ uvedl náměstek ředitele odpovědný za péči o lesy Tomáš Fait. Les pak bude odolnější vůči kůrovci a nebude mít šanci působit takové škody, dodal.

Fait připomněl, že druhové, věkové a prostorové složení lesů se na území parku v minulých staletích výrazně změnilo, což nahrálo výskytu kůrovce. Lesy bohaté na jedle, buky, javory či další dřeviny byly z velké části přeměněny na smrkové monokultury. Výsadba nemá za cíl pouze zalesnění ploch vznikajících po kůrovcových těžbách, ale postupnou změnu nevhodné druhové skladby.

„Naším dlouhodobým záměrem je vytvoření odolnějších, zdravějších a stabilnějších lesních porostů, což potvrzují i počty sazenic připravených k podzimní výsadbě,“ vysvětlil. Nejvíce – 191.000 bude buků, na 147.000 jedlí, 8.000 javorů a 32.000 smrků, nechybí jeřáb obecný, kterých v lese přibude 31.000.

Letošní podzimní obnova přijde na šest milionů korun

Sázet stromky se budou na místech, která jsou aktuálně nejvíce postižena kůrovcem – tedy hlavně na Prášilsku, Srňsku a v okolí Modravy. Během jednoho z říjnových víkendů se do obnovy šumavských lesů bude moci zapojit i veřejnost, informoval mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info