Sedláci chystají vlastní návrh zákona proti byrokracii

České farmáře omezuje v hospodaření přemíra administrativních povinností. Nadbytečné požadavky ze strany úřadů zřízených ministerstvem zemědělství již pomáhá odstranit Antibyrokratická komise Ministerstva zemědělství ČR (ABK), k jejímuž vzniku dala podnět Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ). Na činnost soukromého zemědělce mají však vliv i další ministerské resorty. Antibyrokratická komise Mze se proto z podnětu ASZ ČR rozhodla přestat obíhat s jednotlivými připomínkami zdlouhavé „ministerské“ kolečko a připravuje přímo pro vládu sběrnou novelu všech zákonů, které kladou neúměrnou byrokratickou zátěž na sedláky.

„Pracovně materiál nazýváme Zákon o snižování administrativní zátěže v zemědělství a potravinářství. Dosud jsme vždy čekali, až změny iniciovali úředníci a dostali jsme příležitost se k nim vyjádřit. Nyní však sami na popud zemědělské veřejnosti připravujeme ucelený návrh zákona, který prostřednictvím ministra zemědělství Ivana Fuksy předložíme přímo sněmovně,“ vysvětlil předseda ASZ a zároveň předseda ABK Josef Stehlík a dodal, že návrh mimo jiné zapracovává i podněty, které v průběhu své tříleté existence antibyrokratická komise řešila.

Komplexní antibyrokratické opatření obsahuje výtky k živnostenskému zákonu, ale také například k zákonu o potravinách, o rostlinolékařské nebo veterinární péči či zákonu o státní kontrole. „Zaměřujeme se mimo jiné na odstranění duplicity kontrol drobných zemědělců, u kterých jsou navíc rizika možného ohrožení konzumentů jejich produktů nízká. Důraz klademe také na smysluplnost aplikovaných kontrol, neboť jsou známy případy zavánějící šikanou sedláků ze strany úředníků a kontrolních orgánů,“ přiblížil obsah materiálu Josef Stehlík a zdůraznil, že smyslem celého projektu je zajistit efektivní spoluexistenci zemědělců a příslušných orgánů.

Kontakty:

Ing. Josef Stehlík, předseda ASZ ČR

tel.: 731 471 572

e-mail: ingjstehlik@seznam.cz

Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

tel.: 777 032 332

e-mail: jaroslav.sebek@asz.cz

Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) je dobrovolnou stavovskou a profesní organizací soukromých zemědělců v České republice. Veškerá její činnost vychází z respektování starých selských tradic a přesvědčení o perspektivě rodinných farem jako základu moderního evropského zemědělství a živého venkova.

Antibyrokratická komise Ministerstva zemědělství ČR (ABK) vznikla z popudu Asociace soukromého zemědělství ČR v roce 2008 za působení ministra Gandaloviče. Jen za loňský rok nasbírala od zemědělců více tři sta podnětů k řešení. Činnost v Antibyrokratické komisi je dobrovolná a neplacená, kromě Asociace soukromého zemědělství zde má své zástupce i Agrární komora ČR, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Společnost mladých agrárníků, Spolek pro obnovu venkova, Svaz marginálních oblastí a Zemědělský svaz. Komisi kontaktují zemědělci nejčastěji prostřednictvím antibyrokratického dotazníku, který je umístěn na internetových stránkách Ministerstva zemědělství ČR. Jeho vyplněním rychle informují o tom, kde je nejvíce tíží nadbytečná byrokracie.

Mezi úspěchy ABK náleží vyhláška umožňující zpracování zemědělských výrobků a jejich následný prodej ze dvora. Jedná se o průlomový materiál na úrovni Evropské unie. Umožňuje snížit standardy nařízené evropskou komisí při výrobě potravin v malých provozech. Týká se zařízení samotné výrobny i procesu zpracování potravin. Další z výsledků Antibyrokratické komise, o které se zasloužili zástupci Asociace soukromého zemědělství, je listina nazývaná Jednotná žádost. Jejím podáním farmáři naráz žádají o většinu zemědělských dotací. Komise jednoznačně fandí i elektronizaci a urychlení komunikace s úřady. ABK prosadila systém odvolání v dotačním Programu rozvoje venkova. Pod tlakem ABK vznikla přezkumná komise, která dává šanci odstranit formální pochybení zemědělci i úředníkům. Antibyrokratická komise ve spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR už také ulehčila drobným provozovatelům jelenovitých farem, kteří nyní nemusí vlastnit speciální zbrojní licenci a evidenci zvláštní zbraně.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info