Letos přijde nazmar až jedna pětina chmele, i kvůli levným pivům

Ani v příštích letech se zřejmě nezlepší prodeje českého chmele, odhadují jeho pěstitelé. Může za to hlavně stagnující výroba piva a rostoucí obliba levných supermarketových značek, které jsou na surovinách šizené, řekl ČTK jednatel Chmelařského institutu Jiří Kořen. Letos sice měli čeští chmelaři velmi dobrou úrodu, možná až jednu pětinu ale nechají na chmelnicích, protože se jí ani nevyplatilo sklízet.

Tak paradoxní sklizeň prý nepamatují ani chmelaři, kteří se v branži pohybují desítky let. "Že bychom něco nechávali na chmelnicích, to nepamatuju za celých 41 let v oboru. Čtyři sezony po sobě se nám podařilo sklidit velmi solidní množství, dostali jsme se až k výnosu 1,5 tuny na hektar a i kvalita je velmi solidní," řekl ČTK Kořen.

Právě slušná úroda z minulých let se teď ale chmelařům vymstila; pivovary mají zásoby ještě z loňska a navíc počítaly s lepšími prodeji. Pěstitelé mají nasmlouvané dodávky na zhruba 5000 tun chmele, přitom celková úroda se odhaduje na 6100 tun. Sklizeno je zatím zhruba 70 procent.

Na chmelnicích se už od jara dělala úsporná opatření, která měla nadprodukci zabránit, stejně ale nepomohla. Celková sklizňová plocha českých chmelnic se už na jaře zmenšila na 4632 hektarů, což je meziročně o 578 hektarů míň. A nestačí to. "Pokud je úroda větší, nechávají to stát. V některých podnicích je to třeba 30, 40 hektarů, což je opravdu hodně," řekl Kořen.

Situace se zřejmě nezlepší ani v příštích letech, shodují se pěstitelé. Čeští pivaři si sice oblíbili malé pivovary, které kvalitním českým chmelem a hořkou chutí často nešetří, jenže je to prý pořád málo. "Silnější trend je dovoz levného piva ze zahraničí. Třeba v množství hořkých látek je u něj až pětinásobný rozdíl, přitom jsou to pořád jen haléře na jedno pivo. V kvalitním pivu je chmele zhruba za desetník, v levném pětkrát míň," řekl ČTK šéf chmelařského družstva ze Žatce Zdeněk Rosa.

Právě levné pivo dělá českým chmelařům víc starostí než třeba počasí. "Ty velké řetězce si nechávají vyrábět hlavně v Polsku piva pod vlastní značkou. Dokud to bylo 200.000 hektolitrů ročně, bylo to ještě v pohodě, ale on už je to skoro milion hektolitrů ročně," řekl Kořen. "To chmelení, které je tam použito, je mnohem menší, navíc z levných a méně kvalitních chmelů," dodal. I proto prý počítá, že produkce chmele v Česku v příštích letech asi sotva poroste.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info