Loňská bída je pryč, dost bude také švestek

Loňský mizerný zájem milovníků kvalitní kořalky se v pálenicích Vyškovska letos určitě nezopakuje. Majitelé pálenic přikyvují, že letos vypadá sezona nadmíru dobře.

Třeba majitel pálenice ze Zelené Hory Bohumil Trávníček odhaduje, že zatím přišlo o padesát procent víc zákazníků, než v loňském roce. „To byla extrémně mizerná sezona. Letos je lepší i kvalita kvasu. Lidé chodí prakticky se vším, s třešněmi, meruňkami. A to nás ještě třeba švestky teprve čekají,“ radoval se Trávníček.

Ještě pozitivnější odhady úspěšnosti letošní sezony zní z Drysic. „Klidně bych odhadnul, že chodí tak o sedmdesát procent zákazníků víc oproti loňské bídě. To asi všechny pálenice zely prázdnotou a bojovaly o každého zákazníka. Lidé vozí mirabelky, meruňky, kvalita je dobrá, zatím si na zájem o pálení nemůžu stěžovat,“ pochvaloval si průběh sezony Stanislav Klanica z drysické pálenice.

Pěstitelům se letos v hojné míře urodily zejména třešně a višně, dobře jsou na tom prý i švestky. S meruňkami je to ovšem složitější. V různých místech Vyškovska se úroda liší. Někde nestíhali otrhávat stromy, jinde na nich neměli skoro nic.

Švestkové kvasy

Optimismus nicméně majitelé pálenic neztrácí ani do nejbližších týdnů a měsíců. To se má totiž rozjet pálení švestkových kvasů. „Co slýchávám, tak je všeho moc. Hlavně švestky asi začnou lidé vozit v hojné míře,“ dodal Klanica.

Lidé volají a objednávají se dopředu i jinde v regionu. Třeba v Orlovicích. „Třešně jsou hotové, teď se ve velkém pálí meruňky. Co vím, tak švestek mají sadaři a zahrádkáři navíc hodně, jejich čas brzy přijde. Určitě se nenudíme. Když je špatná sezona, většinou pak následuje zase ta dobrá,“ doplnil za orlovickou pálenici Alois Zaoral.

K vypálení lidé vozí zhruba sto padesát litrů kvasu. Ze sta litrů meruněk lze vypálit v průměru deset litrů. Někdy dokonce dvanáct. Cena za litr padesátiprocentní pálenky se pohybuje okolo sto padesáti korun.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info