Letošní díkůvzdání

Mám tu velkou čest zahájit oslavu jedinečné události, Národních dožínek 2011. Slavíme je každoročně poslední srpnovou sobotu v jihočeské metropoli v Českých Budějovicích.

Je to oslava, která nemá v ostatních resortech srovnatelné paralely. To proto, že jsme přímo spojeni s půdou, kterou odpradávna obděláváme a vzděláváme. Živíme národ a udržujeme krajinu, která je naším společným domovem a naší společnou vlastí. Krásnou českou a moravskou zemi, ve které je nám dobře.

Nemusím asi příliš zdůrazňovat, co dožínky znamenají. Jsou vyvrcholením celoroční namáhavé práce a její oslavou. Jejich rituál se slaví po staletí v celé zemi, na stovkách míst. Slaví se různým způsobem, ale jedno mají společné - jsou díkuvzdáním hospodáře matce přírodě.

To letošní díkuvzdání je obzvlášť silné. Příroda po mnoha letech prostřela nám zemědělcům bohatý stůl. Jsou dobré výnosy obilí, chmele, brambor, nadějná je cukrovka, kukuřice a slunečnice. Příroda je po létech štědrá. Letošní žně co do výsledků sklizně dopadnou dobře. Výnos překročí hranici pět tun a bude kolem 5,5 tuny z hektaru. Nejvyšší výnos bude podle očekávání u ozimé pšenice – 5,8 tuny z hektaru. Slušné jsou i ceny.

Co je horší, je to, že mnoho obilí už nemá svého konzumenta a musí se vyvážet. Z letošní úrody to bude už kolem 2,5 milionu tun. Vyvážíme surovinu a dovážíme hotové potraviny. Sejeme mnoho obilí a řepky, z krajiny mizí zelené pícniny a technické plodiny.Tento stav je nejvyšší čas řešit. Je třeba zaměstnat hektary, ze kterých jsme byli vytlačeni z potravinářské produkce a zapojit je do energetické bilance státu. Našeho státu, nikoli Německa či Rakouska. Nerad bych se dožil toho, abychom vedle obilí vyváželi do Německa suroviny pro provoz jejich bioplynových stanic. Chceme, pane premiére, je stavět a provozovat sami, a žádám Vás, abyste nás podpořil.

Závěrem chci poděkovat českým zemědělcům a poblahopřát jim k letošním výsledkům. Jsou dobré a dávají nám naději, že po létech útlumu a snižování produkce opět zvedneme hlavu.

Chci poděkovat i českým vrcholným politikům. Vaše letošní reprezentativní účast zde v Českých Budějovicích vyjadřuje váš zájem o náš stav a dává nám naději.

(Poznámka: Slova autor přednesl z pódia Výstaviště v Českých Budějovicích na Zemi živitelce při příležitosti sobotního dne Národních dožínek.)

Jan Veleba

prezident AK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info