Nedostatek selat v Německu

Chovatelé prasnic v Německu opět snížili početní stavy, jak doložila data získaná v rámci květnového sčítání – v porovnání s loňskou skutečností to bylo o více než 3 % resp. 62 000 prasnic. Pokles počtu nebřezích mladých prasnic o více než 16 % signalizuje další propad v početních stavech prasnic.

Aby se pokles vyrovnal, musela by se zvýšit průměrná užitkovost prasnic o 0,5 selete za rok, což se s největší pravděpodobností nepodaří. Znamená to, že dále poroste deficit selat v Německu. S cílem získat orientační hodnoty experti z odborné školy v Herfordu aktuálně analyzovali vzniklou situaci s ohledem na trendy budoucího vývoje početních stavů prasnic a selat.

Výsledky: Již v průběhu letošního roku bude domácím výkrmcům chybět více než 10,5 mil. selat (viz. graf). Do roku 2050 by mohl deficit narůst až na 13 mil. selat!

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info