Pěstitelé vína hlásí lepší sklizeň než loni

Loňská úroda vinných hroznů byla kvůli plísním a nepříznivému počasí nejnižší za posledních 13 let a i ta předloňská byla podprůměrná. Letos si ale zejména moravští vinaři spraví náladu. Očekávají výnosy 5,5 až šest tun na hektar, což je zhruba dlouhodobý průměr, zatímco loni to bylo 4,3 tuny a předloni ani ne tři tuny na hektar. Letos by vinaři mohli vyrobit zhruba 600 až 700 tisíc hektolitrů vína, zatímco loni to bylo 564 tisíc hektolitrů, což ve srovnání s rokem 2009 znamená propad o třetinu.

„Na Moravě očekávám velmi dobrou sklizeň co se týče množství. Problém jsou Čechy, kde téměř vše zničily jarní mrazy. Tam bude velmi malá úroda,“ řekl deníku E15 tajemník svazu vinařů Martin Půček.„Lepší úroda pro nás jednoznačně znamená navýšení podílu vín tuzemského původu. Kvůli loňské neúrodě se podíl dovozových vín pohybuje v rozmezí 75 až 80 procent,“ řekl generální ředitel Templářských sklepů Čejkovice Pavel Pastorek.

Kvůli neúrodě loni pěstitelé zdražili hrozny a cena vína stoupla asi o deset procent. I tak ale řada vinařů prodělala. Loni vinaři sklidili podle statistického úřadu ze zhruba 16 tisíc hektarů vinic celkem 45,92 tisíce tun hroznů, což je o 22,8 tisíce tun méně než předloni. Ve srovnání s lety 2007 a 2008 byla loňská sklizeň méně než poloviční. Loni tak výrazně stoupl podíl dovážených hroznů, zejména z Maďarska a Slovenska.

„Letošní úroda zatím vypadá velmi slibně, v našem regionu se neprojevily žádné výrazné problémy,“ řekl generální ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný. „Vynikající se zdá zdravotní stav hroznů, a pokud vydrží krásné počasí, tak vše nasvědčuje tomu, že vinobraní bude mít rychlý průběh, protože hrozny rychle dozrávají,“ dodal. Podle šéfa Templářských sklepů révě přál horký srpen. „Rozhodující bude vývoj počasí v září, pokud bude pravdivá předpověď meteorologů, tak se můžeme těšit na velmi kvalitní vína,“ míní Pastorek.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info