Ledová vína z Česka jsou špičková. Prokázala to soutěž

Ledová a slámová vína z České republiky předstihla na mezinárodním klání konkurenty z celého světa.

Na prvním ročníku soutěže těchto specialit Ice Wine du Monde 2011 získalo dvě velké zlaté medaile Vinařství Josef Valihrach, jedna putovala do Chorvatska, jedna do Kanady.

Celkem 83 vzorků ledových a slámových vín vyrobených v 41 vinařstvích z celého světa, ochutnávala o prvním zářijovém víkendu v lednickém zámku šestnáctičlenná komise odborníků z Francie, Rakouska, Slovenska a Česka.

Ledové víno se vyrábí z hroznů sklizených při teplotě nižší než 7 stupňů pod nulou, slámové víno zase z hroznů sklizených na přelomu října a listopadu, které jsou na tři měsíce umístěné na slámě, rákosu nebo zavěšené ve větraném prostoru. Jde o přívlastková vína s vysokým obsahem přírodního zbytkového cukru.

"Mezi nejznámější výrobce ledového vína patří Kanada, Švýcarsko, Německo, Rakousko a Slovinsko, kteří začali s výrobou v průběhu 20. století. V České republice se ledová vína začala vyrábět v druhé polovině devadesátých let 20. století," vysvětlují pořadatelé soutěže.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info