Výstav tuzemského pivovarství vykazuje za prvních sedm měsíců letošního roku pokračující stagnaci

Výstav tuzemských pivovarů, členů Českého svazu pivovarů a sladoven představujících kolem 84 % veškeré produkce piva u nás, je za prvních sedm měsíců letošního roku ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o pouhých 0,9 % vyšší. Tempo růstu domácí spotřeby a exportu je přibližně stejné. Z jednotlivých druhů piva se nemění podíl výčepních piv a ležáků. Pokračuje růst segmentu speciálních a ochucených piv, jejichž konzumace vzrostla o 69 % resp. o 155 %. Podíl těchto druhů piv na celkové spotřebě je ale malý. Potvrdil se trend posledních deseti let a nadále roste výstav nealkoholických piv s meziročním růstem o téměř 19 %.

Zatímco spotřeba piva v lahvích a v sudech odpovídá úrovni roku 2010, pokračuje růst výstavu piva v plechovkách o 21 % a především v PET lahvích. Výstav piva distribuovaného v tomto stále populárnějším obalu se meziročně zvýšil o více než 79 %.

„Potvrzují se obavy, že naše pivovarství prozatím nepřekonalo stadium stagnace, což je zapříčiněno již dříve komunikovanými jevy - trvajícím dopadem růstu spotřební daně na pivo a pokračující chabou poptávkou v zahraničí.“ řekl Ing. František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. „Dovoz levných piv, především z Polska, který v loňském roce dramaticky vzrostl, se letos prakticky nezměnil,“ doplnil František Šámal.

Export piva do Německa, které je tradičně nejvýznamnějším importérem piva z České republiky, poklesl meziročně o 5 % a do Švédska o více než třetinu. Naopak, výrazně narostl vývoz piva z České republiky na Slovensko o 22 %. Z dalších významných importérů se jeví příznivě vývoz piva do Anglie a Ruska.

Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a sladoven www.cspas.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info