Českých jablek bude o 40 % méně, třetina se zpracuje

V Česku bude letos nejnižší úroda jablek od roku 1983. Sadaři sklidí zhruba 60 procent dlouhodobého průměru, který se pohybuje mezi 140.000-150.000 tunami. Navíc zhruba třetina úrody je poškozená mrazem a nehodí se ke konzumaci, ovocnáři je zpracují. ČTK to dnes řekl ředitel společnosti Zemcheba Chelčice a čestný předseda Ovocnářské unie ČR Jaroslav Muška.

Společnost Zemcheba Chelčice pěstuje ovoce na 417 hektarech půdy, a to jablka, hrušky, třešně, višně, slivoně a rybíz. "Mráz tu jeden den v květnu v některých lokalitách klesl k minus 5,2 stupně Celsia a další k minus 3,8 stupně, a to v době, kdy stromy byly v plném květu nebo těsně po odkvětu," uvedl šéf sadů Michal Kortan. Mrazy se podle něj podepsaly téměř na všem. Některé lokality nezasáhly vůbec, jiné zčásti a některé úplně.

Třešní byla podle něj letos poloviční úroda, ale dobře se prodávaly, višní se urodilo jako obvykle a ceny byly celkem slušné. U švestek a jablek se ale očekává proti dlouhodobému průměru úroda o 40 procent nižší. "Proti mrazům se dá úroda bránit, ale je zapotřebí velkých investic. Společnost to řeší formou pojištění u jablek. Náhradu pěstitel dostane, když mráz zničí více než 80 procent úrody," vysvětlil.

V současné době se v sadech sklízejí švestky a jablka. Celkově bude v Česku úroda švestek na 70 až 80 procentech dlouhodobého normálu. Problém podle Mušky tkví v tom, že se v určitém období nahromadí některá odrůda, například čačanská raná, a jeví se to jako přetlak na trhu.

Švestky se podle Mušky, jenž byl členem komoditního výboru pro ovoce a zeleninu SZIF, dobře prodávají, zájem o ně je v supermarketech. Už na počátku sklizně o ně jeví zájem také pěstitelské palírny i velké lihovary. Asi 15 až 20 procent švestek z Čech a Moravy se letos vyveze do Německa a Rakouska.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info