Souhrn událostí uplynulého dne – 6.9. 2011

Milovníky houbaření čekají výstavy

Milovníky houbaření na Vysočině čekají na podzim výstavy hub i mykologické poradny. Havlíčkobrodské Muzeum Vysočiny bude patřit houbám už tento týden, o něco později se výstava hub plánuje v Jihlavě. Houby má v programu také Podzimní slavnost, ta bude 17. září v Krátké na Žďársku. Přípravy v Havlíčkově Brodě ztěžuje fakt, že houby teď skoro nerostly. Výstava ale bude v každém případě, řekl Jiří Pejchal z tamního mykologického spolku.

Výkupny berou jablka i šípky, lidé se ale do sběru příliš nehrnou

Komu leží na zahradě hromada padaných jablek nebo má keře obsypané šípky, má šanci je zpeněžit. Oboje nyní přijímají výkupny po celé jižní Moravě. Čerstvé šípky mohou lidé odevzdat třeba u brněnské firmy Ovo-Imont, která má výkupny v Brně-Slatině, Zastávce u Brna a ve Znojmě."Plody zmrazíme a odvezeme do Německa, kde z nich dělají výbornou marmeládu. Vyrábí ji už přes sto let podle utajené receptury. My pak zase marmeládu prodáváme u nás po vesnicích," popsal další osud šípků spolumajitel brněnské firmy Ovo-Imont Lubomír Tyc.

Počet ekofarem v ČR roste a už jich je více než 4000

Počet ekologických zemědělců v Česku letos v srpnu překročil hranici čtyř tisíc, když podle pravidel ekologického zemědělství hospodařilo 4022 farmářů, zatímco na začátku letošního roku jich bylo 3517. Už loni se počet ekofarmářů zvýšil téměř o třetinu. Údaje při příležitosti zahájení akce Září - Měsíc biopotravin zveřejnilo ministerstvo zemědělství. Plocha půdy obhospodařované podle pravidel ekologického zemědělství vzrostla ze 448 202 hektarů na začátku letošního roku na 483.176 hektarů v závěru srpna. Podíl ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy se zvýšil z lednových 10,55 procenta na 11,4 procenta.

Včelaři na Vysočině hází do plamenů tuny medu, hoří včely i úly

Včelstva chovatelů na Havlíčkobrodsku a Žďársku končí kvůli moru včelího plodu v plamenech. Proti této nákaze totiž nelze udělat nic jiného. Letos navíc mor postihl nejvíce včelařů za poslední roky. Stát přitom škody nahradí jen z menší části. Pro Jaroslava Pospíchala to byl smutný víkend. Včelař z Vrbice nedaleko Leštiny u Světlé musel spálit svých 44 včelstev, úly i veškeré vybavení. Jeho chov napadl mor včelího plodu. Letos tento krutý osud potkal už osm včelařů na Vysočině. "Všechno jsme nově postavili, vybudovali. Děláme to už několik let a teď tohle. Naše pocity jsou ošklivé," vyprávěla pro Český rozhlas Region jeho manželka Jaroslava.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info