Zvýšený počet somatických buněk u vysoce produkčních dojnic na začátku laktace souvisí s denní ztrátou hmotnosti

Cílem studie bylo stanovit vzájemný vztah mezi tělesnou hmotností (BW) a změnami tělesné kondice (BCS), které indikují větší negativní energetickou rovnováhu na počátku laktace a výsledným počtem somatických buněk (SCC) > 250,000 buněk/ml a SCC > 400,000 buněk/ml u dojnic. V sedmi izraelských komerčních mléčných farmách byly kontrolovány laktace u 634 primiparních a 1 086 multiparních dojnic holštýnského plemene. Obecné smíšené modely s náhodným stájovým efektem byly použity ke kvantifikaci efektů změn BW a BCS na počátku laktace na zvýšený počet SCC.

Údaje byly analyzovány pomocí dvou různých přístupů. V prvním přístupu byly brány do úvahy pouze první výsledky na počátku laktace, zatímco ve druhém přístupu byly analyzovány všechny údaje týkající se laktace a opakované výsledky u stejné krávy započítávány. Ačkoliv mezi různými hodnotami BW a BCS a prvním zvýšeným počtem somatických buněk nebyly prokázány žádné souvislosti, konečná analýza všech údajů určité rozdíly prokázala.

Kumulativní incidence laktace s mnohonásobným výsledkem SCC >250 000 buněk/ml činila 8,8% u primiparních a 27,7 % a multiparních dojnic. Rozdíl počtu SCC >250,000 buněk/ml byl o 25 % vyšší u krav s vysokou dojivostí s relativní ztrátou BW od otelení do nejnižších naměřených hodnot BW (ztráta >12,3, 15,0 a 15,7% u dojnic při první, druhé, třetí a vyšší paritě) ve srovnání s dojnicemi, které ztratily relativně méně BW. Rozdíl ve výsledku byl o 44% vyšší u dojnic s ketózou ve srovnání s dojnicemi ostatními.

Kumulativní incidence laktace s mnohonásobným výsledkem SCC >400 000 buněk/ml činila 4,1 % u primiparních a 14,3 % a multiparních dojnic. Rozdíl počtu SCC >400 000 buněk/ml byl o 43 % větší u dojnic s vysokou dojivostí s relativní ztrátou BW od otelení do nejnižších naměřených hodnot BW ve srovnání s dojnicemi, které ztratily relativně méně BW. Rozdíl ve výsledku byl o 33% vyšší u dojnic s ketózou ve srovnání s dojnicemi ostatními.

Za předpokladu, že extrémní ztráta hmotnosti a ketóza na počátku laktace indikují větší negativní energetickou rovnováhu, naše výsledky potvrzují hypotézu, že větší negativní energetická rovnováha v tomto období predisponuje dojnice k mastitidám. Protože se výsledky vyšetření opakovaly, zdůrazňujeme význam všech výsledků analýzy dlouhodobého působení škodlivých účinků negativní energetické rovnováhy na zdraví mléčné žlázy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info