Nepoctiví prodejci i na farmářských trzích

Také vás zlákaly farmářské trhy? Zaručeně čerstvá zelenina a ovoce, vejce z volného chovu, domácí sýry, klobásky a další výrobky ze zahrad, polí a chovů drobných i větších pěstitelů a chovatelů z nejbližšího okolí… A když vás prohlídka trhu či samotné nákupy unaví, můžete si ve stánku s občerstvením chvíli odpočinout. Jakost zemědělských a chovatelských produktů dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní a veterinární správa, na poctivost prodeje na farmářských trzích a dodržování dalších povinností stanovených zákonem o ochraně spotřebitele byla zaměřena celoplošná kontrolní akce České obchodní inspekce. V průběhu stovky kontrol zjistili inspektoři, že 35 prodávajících svoje povinnosti porušilo, za což uložili 26 pokut v celkové výši 27 000 Kč, dalším 9 kontrolovaným subjektům bude vyměřena pokuta ve správním řízení.

Kontroly inspektorů ČOI probíhaly na celém území České republiky od dubna do června 2011 a byly zaměřeny jak na dodržování zákona o ochraně spotřebitele, tak na dodržování dalších obecně závazných právních předpisů. Ze 100 kontrol zjistili inspektoři porušení jedné nebo více povinností ve 35 případech (tj. 35 %).

Kontroly

Inspektorát

Počet kontrol

Počet zjištění

Zjištění v %

Středočeský a Hl. město Praha

7

4

57,1 %

Jihočeský a Vysočina

14

8

57,1 %

Plzeňský a Karlovarský

11

4

36,4 %

Ústecký a Liberecký

18

2

11,1 %

Královéhradecký a Pardubický

15

4

26,7 %

Jihomoravský a Zlínský

10

2

20 %

Moravskoslezský a Olomoucký

25

11

44 %

Celkem

100

35

35 %

Zjištěné nedostatky a uložená opatření:

Nejčastějším nedostatkem, který inspektoři zjistili, bylo používání úředně neověřeného měřidla, a to v 19 případech. Na celkem 21 kusů měřidel proto vydali zákaz používání do doby zjednání nápravy. Dále vydali v jednom případě zákaz prodeje na 37 kusů výrobků v celkové hodnotě 12 950 Kč, které nesplňovaly podmínky pro uvedení na trh.

Devět prodávajících porušilo zákon o ochraně spotřebitele tím, že nedodrželi hmotnost prodávaných výrobků či míru nápojů, případně neumožnili kupujícím překontrolovat si správnost uváděných údajů. Neúplné doklady o zakoupení výrobku či služby, tj. bez uvedení ceny, data prodeje, informace o druhu zboží nebo identifikačních údajů o prodejci vystavilo inspektorům  7 kontrolovaných osob.

Na základě zjištěných nedostatků uložily jednotlivé inspektoráty 26 pokut v celkové výši 27 000 Kč, za závažnější zjištění budou 9 prodávajícím uloženy pokuty ve správním řízení.

Závěr:

Počet a charakter zjištěných nedostatků odpovídá stánkové formě prodeje a specifické nabídce sortimentu na farmářských trzích. Česká obchodní inspekce vzhledem k očekávanému rozvoji toho způsobu prodeje a různých možností pochybení bude v kontrolní činnosti pokračovat i v dalším období.

Spotřebitelé by měli vědět, že pro prodejce na farmářských trzích platí stejná pravidla, jako pro prodej v klasických prodejnách. To znamená, že musí mít prodejní místo řádně označeno, seznámit spotřebitele s cenou prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb, zboží musí mít označeno v souladu s příslušnými předpisy a na vyžádání je povinen vydat spotřebiteli doklad o koupi se všemi náležitostmi.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info