Antimonopolní úřad povolil Agrofertu koupi devíti firem

Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše může koupit uzenářskou společnost Zedníček i osm zemědělských firem z Hodonínska včetně tamního Agropodniku. Povolil mu to antimonopolní úřad, dnes to uvedl v tiskové zprávě. ÚOHS dal letos Agrofertu kladné stanovisko už v sedmi případech, osmý začal posuzovat nedávno. Je jím převzetí Agropodniku Domažlice.

Nově může Agrofert koupit společnost Recht z Ratíškovic včetně jejích dceřiných společností Agrohelp, Agropodnik Hodonín, ZERA, VSV, VHM družstvo, DM Morava a RK Náklo. Firmy se zabývají zejména zemědělskou živočišnou i rostlinnou prvovýrobou, případně obchodem s produkty této zemědělské prvovýroby.

Další kupovaná firma Zedníček se zabývá výrobou vepřového, hovězího, drůbežího, rybího masa, sýry a lahůdkami. Vznikla v roce 1993, podle svého webu zásobuje 1000 obchodů v Česku a přibližně 900 obchodů na Slovensku. Roční obrat společnosti činí přibližně 1,3 miliardy korun. Produkty dodává i do obchodních řetězců. V roce 2009 firma vydělala přes devět milionů korun.

V obou případech ÚOHS dospěl k závěru, že posuzovaná fúze nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a to zejména s ohledem na "relativně nízký nárůst tržního postavení skupiny AGROFERT ve spojením dotčených oblastech". "Dále úřad přihlédl k tomu, že zůstane zachován dostatečný počet subjektů nabízejících obdobné produkty," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Agrofert Holding patří k největším firmám v ČR a neustále roste. Naposledy mu ÚOHS povolil ovládnutí Mlékárny Hlinsko. Agrofert již vlastní olomouckou mlékárnu Olma. Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Předloni koupil svého největšího konkurenta v oboru, podnik Agropol Group. Nedávno převzetím firem skupiny Wotan vstoupil také do oblasti lesnictví, těžby a zpracování dřeva. Podle deníku E15 je holding rovněž těsně před koupí tuzemské jedničky na pekárenském trhu United Bakeries. "V budoucnosti se i nadále bude skupina zaměřovat hlavně na restrukturalizaci zemědělských a potravinářských firem," uvedla firma koncem května.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info