Souhrn událostí uplynulého dne – 7.9.2011

Vinaři očekávají, že hrozny zlevní

Vinné sklepy Valtice zahajují vinobraní. Sběrem muškátu moravského. Teplé a slunečné počasí v srpnu a na začátku září vinařům slibuje dobrý ročník. A výkupní ceny hroznů? Podle některých budou nižší. „Ukazuje se, že ceny budou zhruba na úrovni loňského roku. U hroznů na výrobu jakostních vín by však měly být nižší, protože jinak budou vína těžce prodejná,“ upozornil ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťasný. Menší pěstitelé teď s napětím čekají na ceník s výkupními cenami od největšího odběratele na Břeclavsku - velkopavlovického Vinia. Včera ještě nebyl k mání. Laťkou, kterou nastaví Vinium, se pak zřejmě budou řídit i další vinařské firmy.

Mlékárnám letos ubírá zisky dražší mléko od farmářů

Mlékárnám v Česku letos ubírá zisky dražší nákup mléka. Vyšší náklady se podle jejich zástupců kvůli tlaku obchodů nedaří plně promítnout do spotřebitelských cen mléčných výrobků. Na tiskové konferenci k sobotnímu Mlékárenskému dnu v Přibyslavi to dnes řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. "V průměru je možné předpokládat, že zvýšení cen mléčných výrobků meziročně stouplo řádově o čtyři až pět procent," řekl ČTK Kopáček. Náklad na mléko se v ceně výrobků promítá 70 až 80 procenty. Podle Kopáčka stouply také další výrobní náklady. "Tento rozdíl táhnou zpracovatelé ze svého," uvedl. Další vývoj ovlivní vyjednávání mlékáren s obchodníky; větší šanci uspět mají velcí výrobci.

Nepoctiví prodejci i na farmářských trzích

Také vás zlákaly farmářské trhy? Zaručeně čerstvá zelenina a ovoce, vejce z volného chovu, domácí sýry, klobásky a další výrobky ze zahrad, polí a chovů drobných i větších pěstitelů a chovatelů z nejbližšího okolí… A když vás prohlídka trhu či samotné nákupy unaví, můžete si ve stánku s občerstvením chvíli odpočinout. Jakost zemědělských a chovatelských produktů dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní a veterinární správa, na poctivost prodeje na farmářských trzích a dodržování dalších povinností stanovených zákonem o ochraně spotřebitele byla zaměřena celoplošná kontrolní akce České obchodní inspekce.

Sněmovna umožnila chovatelům domácí porážky skotu

Poslanci dnes rozhodli, že chovatelé budou smět ve svých chovech porážet skot mladší dvou let a také jelenovitou zvěř z faremního chovu. Sněmovna přehlasovala Senát, který chtěl z novely veterinárního zákona tuto možnost vypustit. Senátoři se obávali hlavně hygienických rizik. Zákon nyní dostane k podpisu prezident republiky. Chovatel bude muset podle nové podoby zákona nahlásit každou domácí porážku skotu a jelenovité zvěře sedm dní předem krajské veterinární správě. Zástupce senátorů a odpůrce domácích porážek Josef Řihák (ČSSD), dnes poslancům řekl, že je mnoho důvodů, proč tyto porážky nepovolovat.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info