Prodejci na farmářských trzích šidí, zjistila ČOI

Nejčastějším nedostatkem, který Česká obchodní inspekce zjistila, bylo používání úředně neověřeného měřidla. Devět prodávajících pak porušilo zákon o ochraně spotřebitele tím, že nedodrželi hmotnost prodávaných výrobků či míru nápojů.

Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila závady u třetiny kontrolovaných prodejců na farmářských trzích, na nichž zemědělci či malovýrobci potravin nabízejí své produkty. Prodejci například používali neověřená měřidla či nedodrželi hmotnost zakoupeného zboží. ČTK to sdělila Jana Jelínková z tiskového oddělení ČOI. Farmářské trhy jsou od loňska v Česku populární a stále jich přibývá. Podle databáze na informačním portálu Bio-info.cz s různou pravidelností funguje více než 130 trhů.

Inspektoři kontrolovali farmářské trhy od dubna do června, provedli celkem 100 kontrol a porušení zákonem stanovených povinností zjistili ve 35 případech. "Nejčastějším nedostatkem bylo používání úředně neověřeného měřidla, a to v 19 případech. Devět prodávajících porušilo zákon o ochraně spotřebitele tím, že nedodrželi hmotnost prodávaných výrobků či míru nápojů, případně neumožnili kupujícím překontrolovat si správnost uváděných údajů," uvedla Jelínková.

Inspektoři zakázali prodej 37 kusů výrobků

Neúplné doklady o zakoupení výrobku či služby, tedy bez uvedení ceny, data prodeje, informace o druhu zboží nebo identifikačních údajů o prodejci, inspektorům při kontrolním nákupu vystavilo sedm kontrolovaných trhovců. Pracovníci ČOI na jednom farmářském tržišti také zakázali prodej 37 kusů výrobků v celkové hodnotě 12.950 korun, které nesplňovaly podmínky pro uvedení na trh.

ČOI za zjištěné nedostatky uložila prodejcům 26 pokut v celkové výši 27.000 korun. Za závažnější prohřešky inspekce devíti prodávajícím uloží pokuty ve správním řízení. "Počet a charakter zjištěných nedostatků odpovídá stánkové formě prodeje a specifické nabídce sortimentu na farmářských trzích. ČOI vzhledem k očekávanému rozvoji toho způsobu prodeje a různých možností pochybení bude v kontrolní činnosti pokračovat i v dalším období," podotkla Jelínková.

Stejná pravidla jako v prodejně

Jelínková upozornila, že pro prodejce na farmářských trzích platí stejná pravidla jako v případě prodeje v klasických prodejnách. "To znamená, že musí mít prodejní místo řádně označeno, seznámit spotřebitele s cenou prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb, zboží musí mít označeno v souladu s příslušnými předpisy a na vyžádání je povinen vydat spotřebiteli doklad o koupi se všemi náležitostmi," dodala.

Podle nedávného průzkumu společnosti STEM/MARK na farmářských trzích aspoň někdy nakupuje téměř 30 procent české populace, z toho čtyři procenta velmi často. Rovná čtvrtina respondentů uvedla, že na trzích nakupuje občas. Pouze 13 procent obyvatel Česka o existenci farmářských trhů vůbec neví, 58 procent lidí o trzích ví, ale nakupovat na ně nechodí.

Farmářské trhy obnovují v ČR téměř zaniklou tradici pouličního prodeje potravin. Nabízejí většinou lokální výpěstky a potraviny. Někteří pořadatelé farmářských tržišť ale ve snaze zajistit dostatečnou nabídku zboží začali umožňovat prodej na trzích také překupníkům, kteří zde nabízeli ovoce či zeleninu předtím koupené v supermarketech. Ministerstvo zemědělství proto nedávno zveřejnilo dobrovolný kodex farmářských trhů, který pro jejich pořádání stanovuje pravidla.

„Kodex farmářských trhů má jako určitá nadstavba především usnadnit orientaci zákazníkům – právě v souvislosti s velkou popularitou farmářských trhů a v zájmu udržení standardu a dobrého jména tohoto způsobu přímého prodeje,“ řekla mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková. Na farmářských trzích podle ní zároveň další dozorové orgány průběžně kontrolují prodej potravin z hlediska zdravotní nezávadnosti či dodržování hygienických zásad prodeje.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info