Jens Poulsen: Třetina soutěžících patří do absolutní světové špičky

Ve světě profesionální floristiky zná jméno Jense Poulsena prakticky každý. Šéfredaktor skandinávského magazínu BLOMSTER se účastní největších světových soutěží a přehlídek už více než dvacet let a chybět nemohl pochopitelně ani v Havířově.

Společně se svojí ženou Fatimou Poulsen pozorně sledoval výkony soutěžících a nešetřil slovy chvály nad jejich uměním. „Z osmnácti soutěžících je třetina na absolutně špičkové světové úrovni. I ostatní však dokazují, že se na přehlídce nejlepších evropských floristů neobjevili náhodou. Nechtěl bych být v roli rozhodčích, protože to budou mít opravdu hodně těžké, vybrat mezi takovou kvalitou celkového vítěze,“ řekl ještě před závěrečným galavečerem, tedy před posledními dvěma soutěžními disciplínami.

Podle jeho slov účastníci Europa Cup opět posunuli pomyslnou laťku profesionální floristiky o stupínek výš. Nabídli nové užití květin, použili nové techniky a ukázali další směry v celkovém vnímání této disciplíny. „Byl jsem trochu v rozpacích nad výkonem jednoho soutěžícího v průběhu druhé disciplíny, kterou byla dekorace stolu pro dvě osoby. Ale stačilo, abych si na závěr přečetl text, který byl součástí aranžmá a vše jsem pochopil. Bylo to dokonalé. Nebo například v první disciplíně jsem byl hodně zvědavý na to, jak dokáže spojit zadání Symfonie v květech soutěžící, který si jako nosnou konstrukci připravil včelí plástve. Výsledná kompozice je ale určitě velmi zajímavá,“ připojil některé konkrétní postřehy.

Hlavní téma první soutěžní disciplíny, které vycházelo z výročí narození českého hudebního skladatele Antonína Dvořáka, se Jense Poulsenovi moc líbilo. „Bylo to dobré téma, ovšem určitě také hodně těžké. Soutěžící toho museli dost nastudovat, připravit se nejen po stránce floristické, ale také se dozvěděli něco o jedné z nejznámějších osobností české historie. O to určitě organizátorům šampionátu také šlo. Vždyť květiny mají podobnou vlastnost jako hudba. Spojují lidi na celém světě bez ohledu na jazyk, zvyklosti nebo názory.“ O tom, kolik fantazie vložili do svých soutěžních aranžmá všichni účastníci evropského šampionátu, se v jeho průběhu hovořilo neustále. Zkušený florista potvrzuje, že tato oblast snad nemá ani své hranice. „Je to tak. Vždy, když vidím nějakou opravdu mimořádnou kompozici, si říkám, že tohle už nelze překonat. A pak přijedu na nějakou další soutěž a vidím něco, co mne přesvědčí o opaku. Je to určitě moc dobře, protože by byla škoda, kdyby se profesionální floristika už neměla kam dále vyvíjet. Navíc, diváci v Havířově mají možnost vidět absolutně nejlepší světové výkony. Evropští profesionálové určují v posledních pěti letech světový trend, například na loňském Světovém poháru v Šanghaji se z vítězství radoval norský reprezentant, a to snad hovoří za vše.“ O pomyslné prvenství si ovšem svými výkony řekli také pořadatelé Europa Cup 2011. Připravili soutěž na vysoké úrovni, Jens Poulsen dokonce tvrdí, že na té nejvyšší. „Na stupnici od jedničky do desítky bych jim dal jasnou desítku. Je to opravdu krásná soutěž, všichni organizátoři jsou nesmírně milí a přátelští. Jakmile vznikne sebemenší problém, ihned ho řeší s úsměvem na tváři, takže se tady cítím jako doma,“ dodává.

Zdroj: http://www.europacup2011.cz/

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info