Moštových jablek bude o polovinu méně, ceny by mohly vzrůst

Moštových jablek bude letos zhruba o polovinu méně než v minulých letech. Sadařům by to mohlo přinést zvýšení výkupních cen, které se nyní pohybují kolem 2,50 koruny za kilogram. Důvodem nižší úrody jablek jsou jarní mrazy, kvůli kterým bude sklizeň jablek nejnižší za posledních několik desítek let. ČTK to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Odhadl, že s plným nástupem sklizně by se cena moštových jablek mohla dostat přes tři koruny za kilogram a přiblížit se loňské ceně, která byla až 3,50 Kč za kilogram. O moštová jablka je podle Ludvíka zájem. Uvedl, že celosvětové zásoby jablečného koncentrátu jsou nízké a Polsko, které je hlavním producent moštových jablek, čeká jen průměrnou sklizeň.

Přestože ceny moštových jablek vzrostou, české ovocnáře to podle Ludvíka před letošními obrovskými ztrátami nezachrání. Již dříve ovocnáři odhadli, že škody na letošní úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhnou půl miliardy. U jablek, která jsou hlavním ovocným druhem v českých sadech, se čeká pokles sklizně proti pětiletému průměru o 51 procent na pouhých asi 66.000 tun.

Výrazně nižší ceny moštových jablek jsou u drobného výkupu po vesnicích od zahrádkářů či od sběračů jablek z alejí u cest. Cena u drobného výkupu se nyní pohybuje kolem 1,5 koruny za kilogram a podle Ludvíka zřejmě na této úrovni zůstane do konce sezony.

Firma Linea Nivnice, která je největším zpracovatelem ovoce a výrobcem ovocných šťáv v Česku, letos plánuje vykoupit zhruba 12.000 tun jablek, loni se jí přitom podařilo vykoupit pouze 4500 tun. "Letos jsme čekali skvělou sezonu, ale květnové mrazy veškeré naše předpoklady změnily. Možná ani těch 12.000 tun nevykoupíme," uvedl nedávno ředitel společnosti Gabriel Slanicay. Pokud by se podniku nepodařilo vykoupit dostatečné množství jablek, musel by nakupovat ovocné koncentráty z jiných zemí.

V Česku se obvykle při průměrné úrodě na moštové zpracování z profesionálních sadů sesbírá a vytřídí 40.000 až 60.000 tun jablek. Drobní pěstitelé a sběrači obvykle dodají moštárnám několik desítek tisíc tun jablek.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info