Souhrn událostí uplynulého dne – 8. 9. 2011

Prodejci na farmářských trzích šidí, zjistila ČOI

Nejčastějším nedostatkem, který Česká obchodní inspekce zjistila, bylo používání úředně neověřeného měřidla. Devět prodávajících pak porušilo zákon o ochraně spotřebitele tím, že nedodrželi hmotnost prodávaných výrobků či míru nápojů. Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila závady u třetiny kontrolovaných prodejců na farmářských trzích, na nichž zemědělci či malovýrobci potravin nabízejí své produkty. Prodejci například používali neověřená měřidla či nedodrželi hmotnost zakoupeného zboží. ČTK to sdělila Jana Jelínková z tiskového oddělení ČOI.

Příjem z příležitostné činnosti do třiceti tisíc ročně nebude nutné danit, prosadil ministr zemědělství

Z dvaceti na třicet tisíc korun ročně se zvýší limit pro osvobození daně z příležitostné činnosti a zároveň i limit, od kterého je nutné podávat daňové přiznání pro tento typ příjmu. Ministr zemědělství Ivan Fuksa uplatnil důležitou připomínku k návrhu zákona o daních z příjmu. Jeho novela je součástí změn zákonů v souvislosti se zřízením jednoho inkasního místa. Novelu schválila vláda a odsouhlasila přitom i podnět Ministerstva zemědělství.

Expozici Regionálních potravin na Zemi živitelce navštívilo více než 80 000 lidí

Expozice projektu Regionální potravina byla jednou z hlavních událostí letošního 38. ročníku mezinárodního veletrhu Země živitelka. Celkem 43 regionálních producentů ve třinácti stáncích jednotlivých krajů prezentovalo a prodávalo vítězné výrobky letošního i loňského ročníku této soutěže. Expozici navštívilo více než 80 000 lidí, včetně prezidenta Václava Klause, který společně s ministrem zemědělství Ivanem Fuksou zahájil provoz nového multifunkčního pavilonu T1, ve kterém se expozice nacházela.

Moštových jablek bude o polovinu méně, ceny by mohly vzrůst

Moštových jablek bude letos zhruba o polovinu méně než v minulých letech. Sadařům by to mohlo přinést zvýšení výkupních cen, které se nyní pohybují kolem 2,50 koruny za kilogram. Důvodem nižší úrody jablek jsou jarní mrazy, kvůli kterým bude sklizeň jablek nejnižší za posledních několik desítek let. ČTK to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Odhadl, že s plným nástupem sklizně by se cena moštových jablek mohla dostat přes tři koruny za kilogram a přiblížit se loňské ceně, která byla až 3,50 Kč za kilogram.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info